Društvo

Joković: Zapljena rekordne količine narkotika carinicima dala vjetar u leđa

18carinajokovic
C
rnogorski carinici od početka godine bilježe odlične rezultate, posebno u suzbijanju nelegalne trgovine narkoticima, saopštio je direktor Uprave carina, Vladan Joković, ocijenivši da im je zapljena rekordnih 227 kilograma kokaina u Luci Bar dala vjetar u leđa.
Joković: Zapljena rekordne količine narkotika carinicima dala vjetar u leđa
Portal AnalitikaIzvor


On je podsjetio da su službenici Uprave carina u Luci Bar u junu ove godine, u kontejneru namijenjenom firmi u Albaniji, koji je stigao iz Ekvadora, otkrili 227,6 kilograma kokaina.



»To je jedna od najvećih zapljena te opojne droge u jugoistočnoj Evropi u ovoj godini, a svakako najveća u istoriji Crne Gore. Akcija službenika Uprave carina konkretan je dokaz jačanja crnogorskih institucija u borbi protiv organizovanog kriminala«, rekao je Joković u intervjuu agenciji Mina-business povodom Dana carine koji se danas obilježava.



On je ocijenio da će kvalitetna saradnja državnih organa i u narednom periodu biti ključan faktor na postizanju planiranih rezultata u borbi protiv trgovine narkoticima.



»Koristim priliku da na Dan Uprave carina i ovim putem istaknem da su carinici u Luci Bar koji su učestvovali u realizaciji ove aktivnosti, primjer i model ponašanja u svim sličnim slučajevima i izazovima koji nas u budućnosti čekaju«, kazao je Joković.



On je svim zaposlenima u Upravi carina čestitao Dan carinske službe, 18. oktobar, ističući da je ova institucija, u proteklom periodu, zadržala snažan modernizacijski impuls, ostvarila odlične rezultate u izazovnim uslovima, pokazala zrelost i odgovornost u obavljanju kompleksnih zadataka.



Carinici su u prvih devet mjeseci, kroz 20 zasebnih akcija, osim 227 kilograma kokaina, zaplijenili i preko 380 kilograma marihuane i skanka.


Samostalno i u saradnji sa Upravom policije, carinici su od početka godine, po različitim osnovama, oduzeli robu vrijednu preko 750 hiljada EUR, uglavnom akciznih proizvoda.



Takođe, prema riječima Jokovića, tokom proteklih mjeseci Uprava carina je u pećima Kombinata aluminijuma uništila oko 58,95 hiljada boksova cigareta raznih vrsta, odnosno 11,7 miliona komada cigareta i 365,6 kilograma rezanog duvana, oduzetih po raznim osnovama.



»Posvećeno smo radili na poboljšanju svih performansi, stvaranju sistema održivog na duge staze, uz naravno, fokus na što bolje rezultate i zadovoljni smo postignutim od početka godine«, kazao je Joković.



Uprava carina je, kako je dodao, u prvih devet mjeseci naplatila oko 295 miliona EUR, što je 8,68 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, a zapaženi rezultati postignuti su i kada su u pitanju obaveze sa evropske agende, snaženje međunarodne saradnje, jačanje operativnih i administativnih kapaciteta.



»Dobri rezultati Uprave carina produkt su i kontinuirane podrške Ministarstva finansija, koje stručnim i visoko profesionalnim angažmanom odlučujuće doprinosi preobražaju ove institucije u efikasan i odživ servis«, naveo je Joković.



Uprava carina je pripremila i objavila listu carinskih dužnika, sa dospjelim potraživanjima na dan 1. septembar, sa iznosima većim od hiljadu EUR. Ukupan carinski dug, po tim kriterijumima, iznosi oko 3,84 miliona EUR.



Najveći carinski dužnici su Kombinat aluminijuma sa 1,18 miliona EUR, Vektra Podgorica sa 793 hiljada, Tehnostil HVT sa 324 hiljade, B&S Petrol Rožaje sa 219 hiljada EUR.



»Listu čine dugovi za koje je Uprava carina, rješavajući po službenoj dužnosti, shodno važećim zakonskim propisima, pokrenula postupke i sprovela procedure prinudne naplate naplate ili je prijavila potraživanja u postupku otvaranja stečaja kod Privrednog suda«, naveo je Joković.



Uključivanje Crne Gore u PayPal sistem, prema njegovim riječima, nije značajnije otežalo rad carinicima.



»Ovaj sistem je aktuelan u Crnoj Gori od 17. juna ove godine i do kraja septembra oko 80 hiljada pošiljki je prispjelo i prošlo carinsku proceduru u Pošti carinjenja Podgorica. To, za sada, nije značajnije otežalo rad našim carinicima«, kazao je Joković.



On je podsjetio da je roba u pošiljkama, čija vrijednost ne prelazi 150 EUR, i koja je upućena iz inostranstva fizičkim licima u Crnoj Gori, oslobođena od plaćanja carine pod uslovom da nije komercijalne prirode i da odgovara propisanoj vrsti, količini i vrijednosti.



Komentarišući izvještaj Evropske komisije (EK) u dijelu obaveza koje je Uprava carina imala u pregovaračkom i uopšte procesu evropskih integracija, Joković je naveo da izvještaj konstatuje da je u ovoj oblasti postignut dalji napredak.



»Svakako sa tim moramo biti zadovoljni. Svjesni smo činjenice da, kada su u pitanju integrativni procesi, ovo je jako zahtjevna oblast, koja traži punu fokusiranost, tranziciju i snaženje mnogih segmenata. Iz tih razloga sva pitanja vezana za pregovarački proces u Upravi carina imaju apsolutni prioritet«, kazao je Joković.



On je istakao rad na pregovaračkoj poziciji za poglavlje 29 - Carinska unija, čije se usvajanje očekuje ubrzo, što će omogućiti otvaranje ovog pregovaračkog poglavlja.



»Uprava carina je dala svoj doprinos i u izradi određenih pregovaračkih pozicija drugih institucija koje su konkretni nosioci poglavlja kao u poglavljima 7 – Prava intelektuane svojine, 16 - Oporezivanje, 23 – Pravosuđe i temeljna prava, 24 -Pravda, sloboda i bezbjednost, 27 - Zaštita životne sredine, 30 - Vanjski odnosi, 31- Vanjska bezbjednost i odbrambena politika i 33 - Finansijske i budžetske odredbe«, naveo je Joković.



Uprava carina je, kako je dodao, formirala Stratešku grupu za evropske integracije, koja je zadužena za upravljanje i primjenu EU carinskih smjernica i u proteklih nekoliko godina ostvarila značajan napredak u usklađivanju svojih procedura i sistema sa procedurama EU.



»Takođe, vidljivi su uspjesi u procesu modernizacije, a koje je potvrdila i Evropska komisija, koje je Uprava carina preduzimala samostalno, kao i kroz projekte tehničke pomoći koje finansira međunarodna zajednica«, rekao je Joković.



Prema njegovim riječima, uporedo sa evidentnim ostvarenim napretkom, ima još niz oblasti u kojima su potrebni dodatni napori i gdje postoji prostor za dalji razvoj i poboljšanje.



On je podsjetio da je jedno od očekivanja EU bilo da Crna Gora ojača svoje kapacitete, da dobro sprovodi i obavlja monitoring svih akcija koje su predviđene da spriječe i suzbiju organizovani kriminal i korupciju.



»Mnoštvo je problema u borbi sa te dvije pojave, a što smo dalje u procesu integracija fokus je sve oštriji ka tim poljima. Uspjeh u većem dijelu zavisi od institucionalnih mehanizama koji su uspostavljeni i na kraju, jedino konkretni rezultati mogu se smatrati korakom naprijed. Zbog toga smatram da smo kao institucija dali mjerljiv doprinos koji je i prepoznat kroz odjeljak u novom izvještaju Evropske komisije, gdje se naglašava progres u borbi protiv krijumčarenja droge«, rekao je Joković.



Uprava carina je, kako je kazao, kao institucija svjesna činjenice da je integritet preduslov za efikasno funkcionisanje carinske administracije.



»Iz tih razloga, već duže pažljivo i planski kroz niz procesa razvijamo inovativan i efikasan antikoruptivni mehanizam, koji je proteklih mjeseci dodatno osnažen novim institutima i aktivnostima«, naveo je Joković.



Sprovedena je, kako je kazao, cjelovita analiza svih radnih mjesta, koja su podložna nastanku i razvoju korupcije i drugih oblika nezakonitog ili neetičkog ponašanja. Na osnovu analize izrađena je Mapa rizika pojedinačnih radnih mjesta i organizacionih jedinica koja sadrži indikatore i nivoe izloženosti riziku. Na osnovu Mape rizika Uprava carina je 31. marta usvojila Plan integriteta akt koji sadrži skup mjera kojima se sprječavaju i otklanjaju mogućnosti za nastanak i razvoj različitih oblika neetičkog, nezakonitog i koruptivnog ponašanja.



»Novina u unaprijeđenju integriteta i smanjenju rizika od nedozvoljenog ponašanja je Integrity test, koji se realizuje u saradnji sa referentnim stručnjacima iz oblasti psihologije, a radi se po međunarodnim licenciranim i sertifikovanim testovima. Na osnovu njih se dobijaju precizni profili ličnosti službenika sa više aspekata. Prvu fazu testiranja, koja je obuhvatila šefove svih carinskih ispostava uspješno smo realizovali, a te aktivnosti će biti nastavljene u budućem periodu«, saopštio je Joković.



Uprava carina preduzima mjere u otkrivanju i sprječavanju unutrašnjih prevara i korupcije i sa tim u vezi inicira disciplinske i druge postupake.



»U odlučnom nastojanju da iskorijeni neprofesionalan rad i postupanje carinskih službenika, u prethodnom periodu sprovedeno je 20 istraga po osnovu kojih je naloženo neposrednim rukovodiocima da preduzmu zakonske mjere u cilju pokretanja disciplinskih postupaka i date su preporuke u cilju efikasnijeg obavljanja radnih zadataka«, kazao je Joković.



On je saopštio da su sprovedene istrage rezultirale izricanjem disciplinskih mjera, pa je sa četiri službenika raskinut radni odnos, tri su novčano kažnjena, dva su suspendovana do okončanja krivičnog postupka, a jedan službenik je oslobođen disciplinske odgovornosti.



Joković je napomenuo da su u toku krivični postupci protiv 16 carinskih službenika, zbog krivičnih djela primanje mita i zloupotreba službenog položaja. Protiv dva službenika su pokrenuti krivični postupci u ovoj godini, dok su za 14 u toku krivični postupci, koji su pokrenuti u prethodnim godinama.



Govoreći o saradnji Uprave carina sa ostalim institucijama, Joković je saopštio da postoji značajan progres u saradnji sa policijom i tužilaštvom, posebno po pitanju korupcije i suzbijanja sive ekonomije.



»Modaliteti saradnje koje smo koristili proteklih mjeseci, jesu novost. Karakteriše ih visok stepen povjerenja na relaciji tužilaštvo-policija-carina, na poseban način pripremljene aktivnosti i entuzijazam svih. Rezultat je presijecanje nekoliko lanaca krijumčarenja akciznih i drugih proizvoda, hapšenje pripadnika kriminalnih grupacija koje su bile organizatori nelegalnih radnji i njihovo adekvatano procesuiranje«, saopštio je Joković.



Uprava carina ima veoma dobru saradnju sa direktoratima Evropske komisije, a Joković posebno ističe podršku Svjetske carinske organizacije (SCO) kroz različite programe izgradnje kapaciteta, radionice u oblastima koje su od posebnog značaja za djelovanje carinske službe kao i organizovanjem konferencija i seminara za carinske službenike u cilju sticanja iskustva i razmjene najboljih praksi iz carinske oblasti.



»Takođe, treba naglasiti i saradnju sa Misijom Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), koja pruža podršku Upravi carina, po pitanju organizacije seminara, konferencija i obuka za carinske službenike«, rekao je Joković.



Naročito dobru saradnju Uprava carina kontinuirano ostvaruje sa Evropskom službom za suzbijanje prevara (OLAF) participirajući veoma uspješno u zajedničkim carinskim operacijama.



»Naše učešće u ovim operacijama apostrofirano je i pozitivno ocijenjeno u novom Izvještaju EK«, kazao je Joković.



Prema njegovim riječima, od posebne važnosti za Upravu carina je i podrška koju pružaju ambasade i misije u Crnoj Gori u cilju modernizacije službe i osposobljavanju carinskih službenika.



»U ovom dijelu naglašavamo posebno podršku ambasada SAD, Velike Britanije , Francuske, Italije«, naveo je Joković.



On je, govoreći o najznačajnijim projektima koje je Uprava realizovala u ovoj godini, kazao da je posebno važan bio je projekat Trgovinske logistike na zapadnom Balkanu (WBTL).



Taj projekat je rađen uz pomoć Međunarodne finansijske koorporacije (IFC) i pružio je tehničku pomoć za implementaciju sistema procjene i upravljanja rizikom što je preduslov za unaprijeđenje carinskih postupaka i olakšanje trgovine. Takođe je pružio i tehničku pomoć u procjeni rizika akciznih roba i dao preporuke za regulatorno i operativno unaprijeđenje važnog instituta kao što je naknadna kontrola.



U okviru tog projekta realizovana je i nadogradnja Carinskog informacionog sistema koja je podrazumijevala uvođenje nove verzije elektronskog poslovanja u kojem sistem razmjene poruka između Uprave carina i privatnog sektora dobija nove funkcionalnosti koje su omogućile bržu i kvalitetniju razmjenu poruka i samim tim ubrzanje carinskih procedura.



»Razvoj novog softverskog rješenja predstavlja dobar primjer uspješne saradnje privatnog i javnog sektora sa stranim donatorom. Uprava carina je snažno opredijeljena da, prateći sugestije poslovne zajednice, a u skladu sa međunarodnim standardima i preporučenom praksom, kontinuirano razvija efikasnost i kvalitet svog rada, uključujući i dalju nadogradnju svog informacionog sistema i automatizaciju carinskih procedura«, poručio je Joković.



Takođe, Uprava carina, kako je dodao, aktivno učestvuje u realizaciji projekta Kontrola kontejnerskog transporta, koji zajednički realizuju Kancelarija Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC) i Svjetska carinska organizacija (WCO) u okviru Regionalnog programa za unaprijeđenje vladavine prava i sigurnosti u jugoistočnoj Evropi.



Joković smatra da dinamično okruženje, nove tehnologije, imperativ modernizacije, nove nadležnosti zahtijevaju dalje jačanje ljudskih resursa, permanentnu edukaciju i usvajanje novih vještina.



»Fokusirani na implementaciju najviših standarda, nastavljamo sa uspješnom transformacijom ove institucije u moderan i efikasan servis«, zaključio je Joković.

Portal Analitika