Društvo

Kotor: Ispituju koliko je otpada na morskom dnu

ekoreporteri.org_.me_

Među brojnim međunarodnim projektina koje sprovodi kotorski Institut za biologiju mora, počela je i realizacija projekta koji se bavi otpadom u moru. Na određenim lokacijama u Bokokotorskom zalivu ispituje se količina otpada na morskom dnu, kazao je za Skala radio dr Mirko Đurović, direktor Instituta u Kotoru.

Kotor: Ispituju koliko je otpada na morskom dnu
Portal AnalitikaIzvor

U toku su terenska istraživanja i za desetak dana dr Milica Mandić, naučna radnica u kotorskom Institutu, koja rukovodi ovim projektom će obavijestiti javnost o prvim preliminarnim rezultatima.

Ono što se takoreći vidi golim okom i okom ronilaca je velika količina svega i svačega, koja nebrigom nesavjesnih građana stiže do morskog dna, počev od olupina automobila, preko bijele tehnike, sanitarnih djelova itd.

To je ružna slika i naša opšta nekultura, kazao je dr Đurović, uz apel da se ni kamenčić ne baca u more, baš kako su govorili stari Bokelji.

Još jednu aktivnost za danas izdvaja dr Đurović, a to je ponovno spuštanje morske kornjače u more.

Nakon kornjače koja je krenula morskim putem sa ugrađenim satelitskim transmiterom iz Kotora ispred Instituta, kako bi se ispitivalo njeno kretanje, ovoga puta nova kornjača sa transmiterom kreće iz Budve sa Slovenske plaže.

Uz pomoć satelitskog transmitera njeno kretanje će naučnici pratiti u narednih godinu dana, a biolozima iz kotorskog Instituta pomoći će prilikom postavljanja satelita dr Draško Holter iz Malog Lošinja.

On će prisutnim đacima iz budvanske Srednje mješovite škole “Danilo Kiš” održati predavanje o morskim kornjačama, kazao je Đurović.

Portal Analitika