Kultura

Spahiću Nagrada Evropske unije za književnost za "Puna glava radosti"

0810ognjen2
Nagrađivani crnogorski pisac Ognjen Spahić dobitnik je ovogodišnje Nagrade Evropske unije za književnost, objavili je danas na Frankfurtskom sajmu knjiga.

Spahiću Nagrada Evropske unije za književnost za "Puna glava radosti"
Portal AnalitikaIzvor

Spahić je jedan od 13 evropskih autora koji je zavrijedio ovo vrijedno priznanje zbirkom kratkih priča „Puna glava radosti“ koju je početkom godine objavila podgorička izdavačka kuća Nova knjiga. Kako se navodi u predstavljanju našeg umjetnika, „riječ je o djelu kojeg čini 16 neobičnih priča koje predstavljaju epizode iz života junaka svake od priča“.

- Svaku priču kazuje sveznajući narator ili sam junak, i oni stvaraju sliku koja prikazuje sudar spoljnjeg i unutrašnjeg svijeta modrenog čovjeka, iz čega nastaje specifična interpretacija univerzalnih vrijednosti života. Ovakav specifičan stil sadrži dijapazon žanrova, različitost tema i mnogo asocijacija, koja savremenom čitaocu daje izuzetno zadovoljstvo, čineći ih da se osjećaju privilegovanim učesnicima u događajima iz knjige.

Osim Spahića, nagrađeni su Ben Bluši (Albanija), Milen Ruskov (Bugarska), Jan Njemec (Češka), Makis Tsitas (Grčka), Odni Ir (Island), Janis Jonevs (Letonija), Armin Ehri (Lihtenštajn), Pjer Ž. Mejlak (Malta), Marente de Mor (Holandija), Uglješa Šajtinac (Srbija), Birgul Ođuz (Turska) i Ivi Vild (Ujedinjeno Kraljevstvo).

- Ova nagrada je posvećena najboljim mladim i perspektivnim autorima u Evropi, bez obzira na zemlju iz koje dolaze, ili jezik kojim govore. Cilj ove nagrade je da istakne najbolje što evropska moderna književnost može da ponudi, da podstakne prodaju u drugim zemljama i promoviše prevođenje, objavljivanje i čitanje književnosti drugih zemalja - rekla je komesarka EU za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade, Andrela Vasiliju.

Nagrađeni će dobiti po 5.000 eura, a djela će im biti promovisana na međunarodnom nivou, a priznanja će im biti uručena 18. novembra u Briselu.

Od ustanovljavanja nagrade, 2009. godine, EU je obezbijedila sredstva za prevođenje knjiga 56 koje potpisuje 59 pobjednika, čija su djela prevedena na 20 evropskih jezika. Među njima je i Andrej Nikolaidis koji je istu nagradu dobio 2011. godine za roman „Sin“.

Ognjen Spahić je već zavrijedio dvije izuzetno važne književne nagrade – regionalnu „Meša Selimović“ u Bosni i Hercegovinu, i međunarodnu „Ovidije“ u Rumuniji, obije za roman „Hansenova djeca“.

Spahića je izabralo Crnogorsko društvo nezavisnih književnika, kao član Evropskog savjeta pisaca, sa žirijem u sastavu: Andrej Nikolaidis, predsjednik, Aleksandra Nikćević Batrićević, Mladen  Lompar, Nela Savković i Dragan Tripković.

Portal Analitika