Abiznis

Očekuje se saglasnost vlada za smanjenje cijena rominga

1609ratkaslajd

M
inistarstvo za informaciono društvo  Crne Gore  je poslalo pozive  resornim  ministrima iz Srbije, Makedonije, Albanije i Turske da 29. septembra u Miločeru potpišu inicijativu za postepeno izjednačavanje cijena rominga i unutrašnjeg telefonskog saobraćaja. Očekujemo njihove potvrde, rekla je generalna direktorica za elektronske  komunikacije i poštansku djelatnost Ratka Strugar Portalu Analitika.

Očekuje se saglasnost vlada za smanjenje cijena rominga
Portal AnalitikaIzvor

Ona je podsjetila da prije potpisivanja inicijative resorni ministri treba da dobiju saglasnost svojih vlada.

„Ova inicijativa podrazumijeva četiri koraka, od kojih je prvi, saglasnost regulatora, postignut sredinom avgusta u Skoplju. Potom slijedi saglasnost vlada i potpisi resornih ministara, a nakon toga izmjena zakona, ili donošenjeneke druge regulative, kojan će biti rezultat usaglašavanja propisa u svakoj zemlji potpisnici ponaosob“, rekla je Strugar i dodala da je potrebno da svaki regulator potom zvanično obavi razgovore sa operatorima.

Prema njenim riječima, teško da će ta procedura biti završena u svim zemljama do januara 2015. godine.

„ Svi su raspoloženi za ovu inicijativu, ali treba da se nađu odgovarajući mehanizmi“, istakla je Strugar i podsjetila da je neophodno da parlamenti zemalja potpisnica prihvate izmjene zakona ili neke druge regulative.

Ova regionalna inicijativa počiva na Direktivi EU kojom se postepeno izjednačavaju cijene rominga i unutrašnjeg telefonskog saobraćaja. Od 1. jula građani članica EU plaćaju roming na teritoriji Unije 55 odsto manje nego lani, s tim da bude ukinut do 15. decembra naredne godine.

Ta se direktiva ne odnosi na zemlje koje nisu članice Unije, tako da je skopska inicijativa posljedica regionalnog dogovora i otvorena je za sve zainteresovane.

Za očekivati je i da će se u zemljama regiona odrediti rok za etapno smanjenje cijena rominga do konačnog ukidanja.

Strugar je kazala da su ih iz Agencije za elektronske komunikacije Crne Gore obavijestili da su zvaničnici Bosne i Hercegovvine najavili da su zainteresovani da se 29. septembra, na reginalnoj konferenciji o telekomunikacijama u Miločeru, priključe ovoj inicijativi.

J.R.

 

Portal Analitika