Društvo

LJESAR: Najveći broj kulturnih dobara sačuvalo status

3107Ljesar
V
lada je danas usvojila Izvještaj o implementaciji projekta Revalorizacija kulturnih dobara Crne Gore, koji je pokazao da je najveći broj tih dobara zadržao svoj status, saopštila je generalna direktorka Direktorata za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture, Lidija Ljesar.

LJESAR: Najveći broj kulturnih dobara sačuvalo status
Portal AnalitikaIzvor

Ona je objasnila da je revalorizacija stručna i naučna ocjena svojstva osobenosti i značaja radi provjere kulturne vrijednosti.

Ljesar je kazala da je zadatak projekta bio da se provjeri kulturna vrijednost kod svih kulturnih dobara koja su od 1948. godine imala taj status, navodeći da su revalorizovana 1.963 kuturna dobra.

»Konstatovano je da je stepen očuvanosti, u odnosu na period od 1948. godine do danas, 83 odsto dobara ispunilo taj kriterijum, a kod tri odsto konstatovano je da je ugrožena kulturna vrijednost, i kod tri odsto stručni timovi su predložili preispitavanje kulturnog dobra«, rekla je Ljesar nakon sjednice Vlade.

Prema njenim riječima, u Implementaciju projekta bilo je uključeno više od 250 stručnjaka.

Ljesar je ocijenila da su rezultati revalorizacije vrlo korektni, navodeći da je više od 90 odsto kulturnih dobara sačuvala to svojstvo.

Izvor: MINA; foto: gov.me

Portal Analitika