Društvo

Špadijer i Banjević: Milan Mrvaljević nije zaslužio onakav tretman

3107grupna
O
snivači Matice crnogorske Marko Špadijer i Branko Banjević, u otvorenom pismu, saopštili su da su zaprepašćeni postupkom prema Milanu Mrvaljeviću u slučaju „Mogren“, naglasivši da je crnogorska i šira javnost bila zgrožena scenama i postupcima prilikom preuzimanju hotela od strane Budvanske rivijere.

Špadijer i Banjević: Milan Mrvaljević nije zaslužio onakav tretman
Portal AnalitikaIzvor

“Milan Mrvaljević vlasnik budvanske firme Merkur je ugledni donator Matice crnogorske, njen počasni član i dobitnik Plakete Matice, najvišeg priznanja koje daje ova institucija za nesebičnu i dugotrajnu saradnju. To obavezuje i nas kao bivše rukovodioce Matice, njegove dugogodišnje prijatelje i svjedoke njegovih dobročinstava, da reagujemo. Mrvaljević je u godinama tranzicije u Budvi cijenjen kao biznismen koji je uspio da Autobusku stanicu kao važni gradski punkt, kultiviše do nivoa bez presedana u Crnoj Gori. Milan Mrvaljević je ulagao u modernizaciju gradskog hotela „Mogren“, zapošljavao ljude, zadržao popularne cijene i održavao njegov kultni karakter za sve godine zakupa", kažu Špadijer i Banjević.

Oni podsjećaju da je Mrvaljević otvorio upravo u Mogrenu konzulat Austrije i postao prvi počani konzul Republike Austrije u Crnoj Gori.

Špadijer i Banjević naglašavaju da se u zaprepašćenju zbog postupka prema Milanu Mrvaljeviću ne određuju prema sudskom sporu koji je u toku, ali opominju na opasnost neadekvatne i selektivne primjene pravde.

“Da se budvanski pravni, politički, urbanistički, ekološki, kriminalni i drugi haos može rasplesti ućerivanjem pravde na ovaj način, djeluje groteskno"

Kako navode, Milan Mrvaljević je finansijski pomagao one koji su se borili za Crnu Goru, njenu suverenost i njeno dostojanstvo u vrijeme kada su ovi pokreti bili u začetku i predstavljali trn u oku vladajuće svijesti u Crnoj Gori.

"Pomagati njima značilo je ne samo biti protiv zvanične politike, već i direktan izazov moćnim klanovima. Možda zbog toga i planova nove privatizacije smeta i danas Milan Mrvaljević i Merkur”.

“Uvođenje pravnog poretka ugađanjem moćnicima ne bi bilo dobro za evropsku orijentaciju Crne Gore i njenu društvenu klimu. Mi vjerujemo da će naši i međunarodni sudovi nepristrasno pružiti pravnu zaštitu našim građanima i firmama i da Mrvaljević ne traži ništa van toga”, kaže se u otvorenom pismu Marka Špadijera i Branka Banjevića dostavljenom Portalu Analitika.

 

 

 

Portal Analitika