Društvo

Krivokapić: Hirurgu tri puta manja plata nego poslaniku

okdrljljina
P
redsjednik Sindikata zdravstva pri SSCG Ljiljana Krivokapić kazala je Danu da zabrinjava Prijedlog zakona o zaradama u javnom sektoru, odnosno visina koeficijenata za obračun plata ljekara, dok Vlada istovremeno nastavlja da krši sporazum potpisan sa sindikatima prije tri godine.

Krivokapić: Hirurgu tri puta manja plata nego poslaniku
Portal AnalitikaIzvor

U novom zakonu koeficijent složenosti posla kreće se od šest do osam procenata, u zavisnosti da li je doktor opšte prakse, specijalista ili supspecijalista. Koeficijent složenosti posla sudije osnovnog suda je 19, a poslanika 24, zbog čega pitam nadležne jesmo li toliko manje vrijedni u odnosu na ostale strukture u društvu.

“Mi treba da se borimo i da budemo nagrađeni shodno profesiji, kako bismo vratili ugled i dostajanstvo ljekarskoj struci”, smatra Krivokapić, piše Dan.

Ona ističe da je do danas Vlada nije ispoštovala Sporazum o politici zarada koji je sa sindikatima potpisala 2011.godine, a kojim je predviđeno da će u slučaju porasta BDP od 3,5 odsto, plate u javnom sektoru biti povećane.

Ona je ocijenila daje realno očekivanje da se kroz uštede i praktičnije rukovođenje budžetom zdravstva, nađu izvori za povećanje zarada u zdravstvu. Krivokapić je poručila da traže hitan sastanak sa predstavnicima Vlade i Ministarstva zdravlja.

“Shodno potpisanom sporazumu tri socijalna partnera, kada bruto društveni proizvod pređe 3,5, obavezni smo da se sastanemo i dogovarimo o strategiji, dinamici i visini povećanja zarada. Uputili smo pozive svim instancama, koje su potpisnici sporazuma, i do sada nijesmo dobili odgovor. Čudi me od Resornog Ministarstva, sa kojim smo imali do sada dobru komunikaciju, da nijesu našli za shodno da nađu vremena za dogovor i saslušaju naše zahtjeve”, ističe Krivokapić.

Krivokapić je izjavila da bi voljela da u sektoru zdravstva imaju “jednu Vesnu Medenicu", koja inače ponovo izabrana za vrhovnog državnog tužioca.

“Nijesmo manje važni od ostalih resora, a ja bih voljela da imamo jednu Vesnu Medenicu u svom sektoru, koja je preuzimajući funkciju jasno rekla: „Moj sudija mora da ima stan, da ga dobije”, a ne da ga kupuje kao što to rade ljekari.

Poručila je i da sudijama plate moraju biti povećane. Mi takvog čovjeka nemamo”, istakla je Krivokapić.

 

 

 

Portal Analitika