Društvo

Numanović: Osobama s invaliditetom omogućiti uklanjanje društvenih barijera

307Numanovic
O
sobama s invaliditetom treba omogućiti uklanjanje fizičkih barijera i stvoriti pretpostavke da se u potpunosti uključe u društveni život kao ravnopravni članovi zajednice u ostvarivanju svojih prava, poručio je ministar za ljudska i manjinska prava, Suad Numanović.

Numanović: Osobama s invaliditetom omogućiti uklanjanje društvenih barijera
Portal AnalitikaIzvor

On je danas, kako je saopšteno iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, učestvavao u javnoj debati na temu Proces pregovora i osobe s invaliditetom.

Namanović je rekao da je sadašnja politika u toj oblasti odraz životnih uslova, socijalne i ekonomske politike raznih perioda, ali i značajnog broja specifičnih okolnosti koje su uticale na životne uslove osoba sa invaliditetom.

„Neznanje, nemar, strah kao društveni faktori kroz vrijeme koje je iza nas marginalizovali su osobe sa invaliditetom, usporavajući njihov napredak“, kazao je Numanović.

Prema njegovim riječima, jasna je činjenica da je zaštita osoba sa invaliditetom jedan od najosetljivijih i najspecifičnijih elemenata društveno-razvojne, ekonomske i pre svega socijalne politike uopšte.

„Približavanje naše zemlje standardima Evropske Unije i Ujedinjenih Nacija, već je, dobrim dijelom, izvršeno u oblasti legislative, odnosno pravnog okvira, koji je i prema mišljenju Evropske Komisije vrlo koherentan kada su u pitanju osobe sa invaliditetom“, naveo je Numanović.

On je istakao da je planom rada Ministarstva predviđeno niz aktivnosti na planu uključivanja u politički i javni život osoba sa invaliditetom.

„Numanović je ocijenio da će aktivnosti, koje se preduzimaju i planiraju u toku ove i narednih godina, u tijesnoj saradnji sa nevladinim organizacijama čija je aktivnost usmjerena na zaštitu ljudskih prava osoba sa invaliditetom, doprinijeti većoj vidljivosti u ostvarivanju biračkog prava“, navodi se u saopštenju.

Aktivnosti će, kako je dodao, doprinijeti i većem učešću u društvenim tokovima osoba sa invalididetom, pokretanju i oblikovanju građanskih inicijativa, kao i učešću u radu predstavničkih tijela, i njihovom boljem socio-ekonomskom položaju.

„Krovni zakon o zabrani diskriminacije kao i Zakon o Zaštitniku, koji su nakon izmjena i dopuna usvojeni i stupili na snagu ove godine, diskriminaciju su učinili vidljivom i transparentnom“, podsjetio je Numanović.

On je kazao da su u proteklih nekoliko godina realizovane značajne aktivnosti na sprovođenju implementacije Zakona o zabrani diskriminacije, koje uključuju Plan edukacije kao i Plan medijske promocije antidiskriminatorskog ponašanja.

„Ove aktivnosti imaju za cilj jačanje svijesti i senzibiliteta, prvo, državne administracije, policije, pravosuđa, ali i najšire crnogorske javnosti“, objasnio je Numanović.

Planom edukacije državnih službenika, kako je dodao, nosilaca pravosudnih funkcija i zaposlenih u drugim nezavisnim organima i organizacijama iz oblasti pružanja zaštite od diskriminacije, realizuju se ciklusi radionica koje se bave ključnim diskriminacijama u društvu i koje u posebnom dijelu obuhvataju diskriminaciju osoba sa invaliditetom.

Numanović smatra da je potrebno zajednički raditi na unapređenju položaja osoba s invaliditetom, počev od frekventnije razmjene informacija, konkretnih sugestija i čvrste saradnje Vladinog i nevladinog sektora.

„Cilj nam je isti- integrisanost osoba s invaliditetom u naše društvo, njihovo puno uživanje prava i sloboda koja im pripadaju, a tu ćemo potvrdu dobiti kroz primjere dobre prakse, kroz djela, a ne kroz priču o sprovođenju onoga što piše u međunarodnim i domaćim dokumentima iz ove oblasti“, rekao je Numanović.

On je pozvao prisutne da svojim komentarima i sugestijama doprinesu izradi što kvalitetnijoj izradi Predloga zakona o zabrani diskriminacije osoba s invaliditetom, a čiji je predlagač Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i koji uskoro treba da se nađe na javnoj raspravi.

Panel je realizovan u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Ova tema okupila je 40 učesnika koji su danas svojim prisustvom, komentarima, sugestijama i kritikama doprinijeli stvaranju šire slike realnog presjeka stvari u oblasti zaštite i unapređenja položaja lica s invaliditetom.

Cilj javne debate bio je razmjena mišljenja o aktuelnom stanju i budućim aktivnostima u pregovaračkom procesu u pravcu unapređenja položaja osoba s invaliditetom.

Portal Analitika