Društvo

Načelnik Generalštaba RM Italije, De Đorđi i “Palinuro” u Crnoj Gori

NavePalinuro
N
ačelnik Generalštaba italijanske Ratne mornarice, admiral Đuzepe De Đorđi, 30. i 31. jula boraviće u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, saopštio je Portalu Analitika pukovnik Paolo Papalardo, izaslanik Odbrane Republike Italije u Beogradu.

Načelnik Generalštaba RM Italije, De Đorđi i “Palinuro” u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Tokom posjete predviđeno je da se De Đorđi susretne sa ministarkom odbrane prof. dr Milicom Pejanović – Đurišić, sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, admiralom Draganom Samardžićem i komandantom Mornarice Vojske Crne Gore, kapetanom bojnog broda Darkom Vukovićem.

dedjordji

Sjutra će u luku Bar uploviti i školski brod Italijanske ratne mornarice, jedrenjak „Palinuro“, koji je juče krenuo na krstarenje u toku kojeg će posjetiti luke Bar, Palermo, Trst, Pirej i Ankonu. Jedan od osnovnih zadataka ovog ljetnjeg krstarenja, kao završne faze prve godine školovanja podoficira Škole za podoficire „Mariscuola“ u Tarantu, jeste predstavljanje Italije u inostranstvu i promovisanje vrijednosti starog jedrenjaka: tradicije, veze s morem, brige o brodu i timskog rada, pružajudi mladim ljudima mogudnost da nauče osnove plovidbe i pomorskih nauka i upoznaju se sa životom na brodu Vojne mornarice.

Italijanska mornarica, kao i svaka saveznička mornarica, daje svoj doprinos inicijativama međunarodnih organizacija za očuvanje slobodne pomorske trgovine, slobode plovidbe, u borbi protiv pirata i trgovine ljudima. Na južnom Mediteranu, mornarica nudi neprocijenjiv doprinos humanitarnim operacijama u kojima su i posljednjih dana, uspješno spašeni mnogi emigranti koji pokušavaju da dođu do obale Sicilije, bježeći iz nestabilnih regiona ili od rata u potrazi za boljom bududnosti u Evropi.

Brod „Palinuro“ je goleta, a prvi put je zaplovio 1934.god. iz brodogradilišta Nant u Francuskoj, kao privatan brod pod imenom „Comandant Richard Louis“ i koristio se za transport i ribolov.

Italijanska Vojna mornarica je kupila brod 1950.godine i prepravila ga u školski brod u brodogradilištu La Specija, kada je dobio novi naziv „Palinuro“. Jedrenjak je dugačak 70 metara i ima tri jarbola i kosnik, sa oko hiljadu metara kvadratnih jedara.

Brod „Palinuro“, kojim komanduje kapetan fregate Marko Filzi, ima stalnu posadu od 90 članova i dodatno ukrcanih 40 kadeta. Od 1955. godine „Palinuro“ je preplovio više od 270 hiljada nautičkih milja i posjetio stotine luka u Italiji i u inostranstvu, u službi Vojne mornarice i države.

Brod će biti otvoren za javnost u četvrtak 31. jula, u petak, subotu i nedjelju 3. avgusta,  u vrijeme koje će biti istaknuto u mjestu sidrenja.

Portal Analitika