Kultura

Gostovanjem izuzetnog „Glob teatra“ zatvorena 61. sezona CNP-a

1306cnp
P
ublika Crnogorskog narodnog pozorišta sinoć je imala priliku da istinski uživa u posljednjem programu ove sezone gledajući izuzetnog „Hamleta“ Viljema Šekspira u izvođenju čuvenog Glob teatra iz Londona.

Gostovanjem izuzetnog „Glob teatra“ zatvorena 61. sezona CNP-a
Portal AnalitikaIzvor

Skoro tročasovna produkcija na engleskom jeziku nije predstavljala prepreku da je puni auditorijum Velike sale proprati skoro bez daha i glumce na kraju pozdravi ovacijama.

U zahtjevnoj podjeli uloga, gdje je samo devet glumaca tumačilo likove čuvene Šekspirove drame, naslovnu je tumačio tamnoputi Ladi Emeruva. Mladi glumac pokazao je da je dorastao i sceni i ulozi o kojoj maštaju mnoge njegove kolege. No, najveći izazov svakako je to što će dvije godine (sa Naemom Hajatom kao alternacijom) putovati svijetom i svaki naredni put je igrati u nekom novom teatru.

1306cnp4

- Izvođenje u Podgorici je bilo odlično. Publika je u potpunosti razumjela našu igru i mi smo to osjetili. Za mene je ovo nešto najbolje što nam se do sada desilo. Moj je utisak da je publika zaista razumjela većinu komada, bez obzira da li govore engleski jezik. To je ta moć neverbalne, fizičke komunikacija koju glumci ostvaruju s publikom.

Kada je riječ o ulozi koju tumači, kaže da praktično nije razmišljao da li će se pridružiti projektu „Globe to globe“ da tokom dvije godine stalno putuje i u više od dvije stotine zemalja igra Hamleta.

1306cnp1- Ne dobijate priliku svakog dana da igrate najvažniju ulogu koju može da dobije jedan mladi glumac. Kada je dobijete, a uz to dobijete priliku da putujete i vidite svaku zemlju na svijetu i budete plaćeni – ne možete da kažete „ne“. Uz to, ne možete dobiti ni priliku da tako divnu ulogu tumačite tako dugo vrijeme. Ovo je za mene poput dobitka na lutriji – sa oduševljenjem priča Emeruva.

Tekst drame je donekle skraćen i izmijenjen, a mladi glumac objašnjava na koji način se stiglo do sadašnje verzije:

- „Hamlet“ je jedan od onih Šekspirovih komada koji ima više verzija, tačnije četiri. Reditelj Dominik Dromgul je uzeo djelove iz svake od verzija i napravio novi tekst. Najviše smo „pozajmili“ iz one za koju se vjeruje da je bila korištena na turnejama u Šekspirovo vrijeme, pa smo to koristili kao polazište. Sada smo stigli do 37. izvođenja. I već sada je ovo za mene potpuno drugi komad u odnosu na onaj s kojim smo počeli prije sedam sedmica. A kako većina glumaca igra različite uloge, komad se stalno mijenja, podiže na novi nivo – navodi Emeruva.

1306cnp5Najstariji u sinoćnjoj postavci bio je Raviri Paraten, koji je sa iskustvom i izuzetnom lakoćom tumačio Polonija i još nekoliko likova.

- Ovo je ujedno veliki izazov i rijetka prilika da igrate više uloga odjednom u „Hamletu“. Večeras sam igrao ono što nazivamo „Polonijevim replikama“, a obuhvata i uloge stražara, grobara, jednog od glumaca... Da, u minuti mijenjam i svoj izgled i lik koji igram. Sve to odražava pravi duh putujućeg pozorišta iz elizabetanskog perioda, i to ne samo onih iz Velike Britanije, već i iz svih krajeva Evrope.

A takav „egzotični“ utisak svakako ostaje nakon gledanja ove drame. Scena koja izgleda kao da je sklepana od vremešnih paravana pozorišta koje već decenijama putuje i glumci koji igraju „sve i svakog“ daju posebnu čar ovoj produkciji „Hamleta“.

1306cnp2- Izvođenje samog komada je svake večeri drugačije. Do sada smo igrali u 18 zemalja. Na žalost, u Crnoj Gori samo jednom, a baš bismo voljeli da ovdje provedemo, recimo, cijelu sedmicu. Izvođenje u Podgorici za nas je bilo za zaista posebno. Iako smo bili umorni, publika nam je dala energiju. Na kraju, bili smo izuzetno zadovoljni, jer smo i mi u potpunosti dali sebe na sceni i priredili dobar komad za ovu fantastičnu publiku.

Iskusni Paraten, inače sa Novog Zelanda, kaže da su iza njega brojne predstave i dosta uloga u Šekspirovim komadima.

- Ali, ima i dosta onih u kojima još nisam igrao. Volio bih da igram Kalibana u „Buri“. Ujedno, ovo je moje prvo izvođenje „Hamleta“, a s njim ću obići cijeli svijet. Prije igranja predstave, nisam obišao samu Podgoricu, jer sam išao na krstarenje Skadarskim jezerom. Obožam prirodu i proveo sam vrijeme gledajući ptice. Na kraju sam skočio u jezero i okupao se. A onda smo otišli na plažu u Sutomore i tamo se okupao u vašem Jadranskom moru. Eto, na ovoj turneji već sam zaplivao u Baltičkom, Crnom i Jadranskom moru. Plivaću u svakom moru na svijetu!

1306cnp6Jedan od najmlađih članova glumačke postavke je Metju Romejn, a ovog puta je tumačio Learta. No, on je već sarađivao sa Glob teatrom nekoliko puta: prošle godine u izvođenju „Kralja Lira“, a godinu ranije u drugoj verziji „Hamleta“ – produkciji na kojoj je nastala sadašnja produkcija.

- Postoji mnogo razloga zbog kojih ne treba odabrati ovakav način života i posla, i o njima sam dugo i temeljno razmišljao. Ali, neponovljivost ovog izazova - nešto što nikada nije rađeno i, vjerovatno, nikada neće biti ponovoljeno, mogućnost da vidite i igrate u svakoj zemlji na svijetu - prilika je koja se pruža samo jednom u životu. Mislim da bih zažalio da to nisam prihvatio. Do sada, oduševljen sam ovim poslom i osjećam se privilegovanim, srećnim.

I on je impresioniran svime sa čime se sreo u našoj zemlji.

1306cnp3- Ono po čemu je Crna Gora drugačija od 17 zemalja koje smo već posjetili jeste izuzetna publika koju smo imali večeras. Publika koja odlično reaguje i koja daje sve od sebe. Zaista mi je žao što ne ostajemo duže, jer mislim da bi onda našli još ovakvih razloga. Danas sam prošetao Podgoricom i vidio sam divne pejzaže u daljini: gdje god da pogledate vidite tamne planine na horizontu koje oduzimaju dah. I ljudi su veoma prijateljski nastrojeni. Naravno, to su razlozi da se vratim u Crnu Goru – zaključuje Romejn.

Naravno, nadamo se da će ovakvi razlozi biti dovoljni čuvenoj londonskoj trupi koju su još činili Džon Dagal, Fibi Filds, Berus Kan, Tom Lorens, Dženfer Liong i Amanda Vilkin, da je makar nakon ovog dvogodišnjeg projekta, ponovo vidimo u Crnoj Gori.

K.J.

Foto: CNP/D.Miljanić, D.Ševaljević

Portal Analitika