Abiznis

Triglav grupa: U prvom tromesečju 25,6 miliona dobiti

triglav2305
T
riglav grupa i Zavarovalnica Triglav uspješno su počele poslovnu 2014. godinu. Triglav grupa je u periodu od 1.1. do 31.3.2014. postigla neto dobit u iznosu 25,6 miliona eura, a nešto je manje, nego u istom periodu lani, fakturisala premiju osiguranja i saosiguranja (256,1 miliona eura), dok su vanredni slučajevi šteta početkom godine uticali na vrijednost kombinovanog količnika 98,5 odsto, saopšteno je iz Triglav grupe.

Triglav grupa: U prvom tromesečju 25,6 miliona dobiti
Portal AnalitikaIzvor

Društvo Lovćen osiguranje je, akkao se navodi, u prvom tromjesečju održalo vodeći položaj na crnogorskom tržištu. Triglav grupa, čiji dio je i Lovćen osiguranje, je u međuvremenu počela sa aktivnostima za isplatu šteta i organizovanje pomoći stanovnicima pogođenih područja Balkana.

- Striktno sprovođenje strateških usmjerenja Triglav grupe u prvom tromjesečju 2014. godine u poređenju sa istim periodom prošle godine dovelo je do 12 odsto povećanja neto dobiti u visini od 25,6 miliona eura, dok je bruto poslovni rezultat viši za 3 odsto 29,2 miliona eura. Matično društvo je u istom periodu ostvarilo za 4 odsto nižu neto dobit nego lani u prvom tromjesečju 19,1 miliona eura te za 9 odsto niži bruto poslovni rezultat 22,5 miliona eura. Zbog teške situacije na tržištima, ekonomske krize i strateške usmjerenosti na profitabilnost i Triglav Grupa i matično društvo u prvom su tromjesečju fakturisali za jedan odsto manje bruto premije osiguranja i saosiguranja. Triglav grupa je fakturisala iznos od 256,1 milion eura, a matično društvo iznos od 180 miliona eura – navodi se u saopštenju.

Kombinovani količnik imovinskih osiguranja Triglav grupe iznosio je 98,5 odsto što je 8,2 procenata više nego u istom periodu lani.

- Količnik Zavarovalnice Triglav iznosio je 99,5 odsto, što predstavlja povećanje za 15,7 procenata u poređenju s prvim tromjesečjem lani. Pogoršanje količnika u prvom redu je posljedica vanrednih štetnih događaja na početku ove godine. Konsolidovani bruto operativni troškovi djelatnosti osiguranja ostali su približno na visini prošle godine i u Triglav grupi su iznosili 53,1 miliona eura, a u matičnom društvu 37,7 miliona eura. Bruto likvidirane štete Triglav grupe iznosile su u prvom kvartalu ove godine 145,4 miliona eura 8 odsto manje nego u istom periodu lani, a u matičnom društvu 98 miliona eura 10 odsto manje u poređenju sa lani – navodi se u saopštenju.

Triglav grupa je, kako stoji u saopštenju, krajem prvog tromjesečja prikazala ukupnu aktivu u visini od 3.225,4 miliona eura, što predstavlja povećanje od pet odsto u poređenju sa krajem 2013. godine.

-  Obim bruto tehničkih rezervi, koje su osnov za uravnoteženo poslovanje i obezbjeđivanje dugoročne bezbjednosti osiguranika, povećao se za tri odsto  i krajem marta 2014. iznosio je 2.339,0 miliona eura. Cjelokupna vrijednost kapitala Triglav grupe bila je u poređenju sa krajem 2013. viša za osam odsto  i dostigla je 640,2 miliona eura - stoji u saopštenju.

Predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar ocjenio je da su Triglav grupa i matično društvo u prvom tromjesečju dobro poslovali, što potvrđuju i postignuti rezultati.

- Pri tome su učinili važne korake za djelimicno ublažavanje pritiska na premiju. Razlozi za nastavak trenda mogu se prvenstveno tražiti u zahtjevnom ekonomskom položaju. Prognoze govore da će situacija na tržištima na kojima posluje Grupa i ove godine ostati neizvjesna. Triglav grupa će i dalje težiti za profitabilnošću i jednostavnošću poslovanja, koncentrisati se na klijenta, obezbjeđivati troškovnu efikasnost poslovnih procesa, odgovarajuću kadrovsku strukturu, rast i profitabilnost na ključnim tržištima te efikasno upravljanje svojim društvima. Na taj način će aktivno nastojati utvrditi svoju ulogu na slovenačkom tržištu i jačati položaj na ciljnim tržištima te će se i ubuduće razvijati kao centar osiguravajuće djelatnosti u ovom dijelu Evrope - rekao je Slapar.

Portal Analitika