Region

Istraga protiv Duška Šarića u Srbiji

2305duskosaricok
S
pecijalni sud u Beogradu vodi istragu protiv Pljevljaka Duška Šarića, rođenog brata Darka Šarića, kome se u tom sudu već sudi zbog optužbi za krijumčarenje 5,7 tona kokaina i pranje 22 miliona eura u Srbiji.

Istraga protiv Duška Šarića u Srbiji
Portal AnalitikaIzvor

Portparol suda Dušica Ristić kazala je Tanjugu da je protiv Duška Šarića u toku istraga za krivično djelo pranje novca. Na listi osumnjičenih u tom predmetu sa njim je i njegov stariji brat Darko, kao i još pet osoba.

Ristić je kazala da je Duško Šarić ranije saslušan u Bijelom Polju i da mu nije određen pritvor.

Specijalni sud je zamolnim putem zatražio da ga Viši sud u Bijelom Polju sasluša, što su oni i uradili navela je Ristićeva, napominjući da je istraga još u toku, zbog čega su podaci o njoj tajni.

Njegov brat Darko, koji je do 18. marta bio u bjekstvu, povodom ove istrage saslušan je početkom maja.

Duško Šarić i njegov sugrađanin Jovica Lončar nepravosnažno su osuđeni na po pet i po godina zatvora zbog pranja para u Crnoj Gori. Osuđujuća presuda im je izrečena krajem decembra prošle godine u Višem sudu u Bijelom Polju, te se sada čeka odluka Apelacionog suda o potvrđivanju te presude. Razmatranje žalbi na ovu presudu u Apelacionom sudu zakazano je za 12. i 13. jun.

Šarić je u pritvoru proveo tri i po godine. Istražni zatvor je sa Lončarem napustio prošlog mjeseca. Odluku da se mlađi brat narko-dilera brani sa slobode donio je Ustavni sud prihvatajući žalbe branioca optuženih Pljevljaka. U rješenju o ukidanju pritvora navedeno je da više ne postoji opasnost da bi puštanje na slobodu Šarića i Lončara dovelo do ozbiljne prijetnje po očuvanje javnog reda i mira.

Šarić je bio u pritvoru od 15. novembra 2010. godine, kada je uhapšen zbog sumnje da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i pranje novca u produženom trajanju. Tokom sudskog postupka otpale su sumnje za izvršenje prva dva djela.

Lončar je u pritvoru bio od 11. maja 2011. zbog sumnje da je sa Šarićem počinio produženo krivično djelo pranje novca.

Prema navodima optužnice, Duško Šarić i Jovica Lončar su od jula 2006, do februara 2007. godine preko bankarskog i finansijskog poslovanja prikrili porijeklo „prljavo” stečenog novca, za koji su znali da vodi porijeklo od proizvodnje i šverca droge.

Pred kraj suđenja Pljevljacima specijalni državni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala Đurđina Nina Ivanović precizirala je optužnicu u činjeničnom stanju, čime je sumu novca koju su optuženi navodno „oprali” smanjila za dva miliona. Tako, umjesto 21.353.879,22 eura, za koliko su se Šarić i Lončar prvobitno teretili da su pribavili krivičnim djelom, sada se sumnjiče za 19.353.879 eura.

Portal Analitika