Abiznis

IRF: Opredijeljena kreditna podrška od 55 miliona eura

1205irf
I
nvesticiono razvojni fond (IRF) za ovu godinu je obezbijedio ukupnu kreditnu podršku od 55 miliona eura, što je oko 75 odsto više u odnosu na posljednje četiri godine, saopštio je predsjednik Odbora direktora te institucije, Zoran Vukčević.

IRF: Opredijeljena kreditna podrška od 55 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da je IRF od osnivanja 2010. do prošle godine kreditno podržao 637 projekata sa preko 72 miliona eura.

„Nastavljamo i u ovoj godini u kojoj smo planirali ukupnu kreditnu podršku od 55 miliona eura. Pored sopstvenih sredstava naš portfolio je podržala Evropska investiciona banka (EIB) sa 25 miliona eura, sa kojom smo nedavno potpisali ugovor“, rekao je Vukčević.

On je na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena finansijska podrške IRF-a za ovu godinu, rekao da su u toku pregovori sa još nekoliko banaka kako bi se u narednom periodu omogućio kontinuitet obezbijeđivanja značajne finansijske podrške crnogorskim preduzetnicima i preduzećima.

„Ove godine smo do sada realizovali oko 111 projekata u ukupnom iznosu oko 18 miliona eura“, precizirao je Vukčević.

Prema njegovim riječima, osnovni cilj IRF-a je ekonomski razvoj Crne Gore.

„Zato je naš zadatak da realizacijom kreditnih linija ostvarimo taj cilj prije svega podrškom razvoju preduzetništva kroz posebne kreditne linije za žene, mlade i početnike u biznisu“, kazao je Vukčević.

On je dodao da će IRF i dalje nastaviti da podržava prioritetne sektore razvoja – turizam, poljoprivredu, drvopreradu, proizvodnju, usluge.

„Tim kreditnim linijama dodatno želimo da podržimo valorizaciju resursa u proizvodnji hrane u saradnji sa Ministarstvom poljioprivrede. I ove godine godine ćemo nastaviti finansiranje poljoprivrednih proizvođača kroz MIDAS projekat“, dodao je Vukčević.

On smatra da se moraju poboljšati uslovi za rješavanje problema nelikvidnosti preduzeća.

„To ćemo uraditi obezbjeđivanjem finansijske podrške za trajna obrtna sredstva, refinansiranjem bankarskih kredita, kratkoročnim kreditima za pripremu turističke i poljoprivredne sezone, kao i faktoring finansiranjem“, objasnio je Vukčević.

On je kazao da IRF nudi ubjedljivo najpovoljnije kreditne uslovi na tržištu kapitala.

„Iznos kredita se kreće od deset hiljada eura do tri miliona, kamatna stopa je od 3,5 odsto do sedam odsto, period otplate do deset godina i grejs period od dvije godine“, precizirao je Vukčević.



Portal Analitika