Region

UC Srbije: Prije slanja pomoći kontaktirati ambasadu

2005ucsrb
U
prava carina Srbije (UC) pozvala je danas pojedince i organizacije van Srbije da vode računa o vrsti humanitarne pomoći koju šalju u Srbiju i da poštuju neophodne carinske propise, piše portal Blic.rs.

UC Srbije: Prije slanja pomoći kontaktirati ambasadu
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju se navodi da zbog efikasnijeg i bržeg postupka uvoza, donatori kad god je to moguće uz humanitarnu pomoć treba da prilože detaljnu specifikaciju, kako bi se mogla obaviti zdravstvena kontrola robe koja podleže tim propisima.

„Nekontrolisan prijem humanitarne pomoći iz inostranstva može dovesti do dodatnih problema, umesto preko potrebne pomoći stanovništvu Srbije ugroženom nezapamćenim poplavama“, navodi se u saopštenju Carine.

Uprava carina podsjetila je na preporuku Ministarstva finansija Srbije da se prije slanja pomoći kontaktira diplomatsko-konzularno predstavništvo Srbije u zemlji izvoznika. U saopštenju se dodaje da je zbog eventualnih zloupotreba neophodno sprovoditi makar minimalnu kontrolu uvoza humanitarne pomoći, kao i da se i pored svih olakšica u carinskom postupku osjetljiva roba mora pregledati, posebno ako podleže fitosanitarnim i veterinarskim propisima.

Kako piše portal Blic.rs na sajtu Uprave carina Srbije objavljen je spisak graničnih prelaza na kojima je stalno prisutna fitosanitarna i veterinarska inspekcija, preko kojih je najbolje dostavljati humanitarnu pomoć u hrani biljnog i životinjskog porijekla.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika