Finansije

KAVARIĆ: Ponosni smo na turske investicije

1905kavaricok
O
dnosi između Crne Gore i Turske razvijaju se dobrom dinamikom, što potvrđuje prisustvo turskih investitora u svim važnim segmentima crnogorske ekonomije, a ohrabruju i najave za dalja ulaganja bankarskog sektora, saopštio je ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

KAVARIĆ: Ponosni smo na turske investicije
Portal AnalitikaIzvor

On je na otvaranju simpozijuma Unaprijeđenje ekonomskih odnosa između Turske i Crne Gore kazao da su u Crnoj Gori značajni investitori iz Turske u oblasti metalne industrije, turizma i pomorstva.

„Imamo i snažno izraženu volju turskih investitora da uzmu učešće u procesu restrukturiranja crnogorske aluminijske industrije, a imamo i razvijenu saradnju u oblasti obrazovanja. Vlada na dnevnoj bazi ima razvijenu komunikaciju sa turskim investitorima u vezi sa potencijanim ulaganjima u oblasti energetike“, rekao je Kavarić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, Kavarić je dodao da dvije vlade imaju jako dobre odnose, što je značajno ohrabrilo saradnju između konkretnih preduzetnika sa obje strane i što predstavlja veliko ohrabrenje za uspostavljanje daljih odnosa.

„Međutim, dobri odnosi dvije vlade su uvijek potreban, ali ne i dovoljan uslov da bi se odnosi dvije države razvijali dinamikom kakvom se razvijaju odnosi između Crne Gore i Turske. Sa kultulorološkog aspekta primjetna je velika bliskost i razumijevanje dva naroda, počev od etičkih principa do onoga što je poželjno biznis ponašanje. Takva kulturološka bliskost daje poseban podsticaj za saradnju dvije ekonomije“, naveo je Kavarić.

On je dodao da sporazumi o slobodnoj trgovini, ekonomskoj saradnji i uzajamnom podsticanju i zaštiti investicija, koje je Crna Gora potpisala sa Turskom, stvaraju institucionalni okvir za dalje unaprijeđenje saradnje dvije države.

„Ohrabruju najave za dalja ulaganja turskog bankarskog sektora u Crnu Goru i vjerujemo da će biti još mnogo konkretnih preduzetničkih inicijativa koje će se nadovezati na ono što već postoji. Jako smo ponosni na turske investicije u Željezari, Gintašu i Luci Bar, kao i mnogim drugim investicijama“, rekao je Kavarić.

Prema njegovim riječima, mnogi danas imaju razloga da vjeruju da je Crna Gora jednostavna, laka i jeftina kopča bilo kojeg poslovnog entiteta sa Evropom.

„U ovom momentu Crna Gora ima slobodne trgovinske sporazume sa zemljama koje pokrivaju preko 800 miliona stanovnika, što značajno podstiče atraktivnost za ulaganje u Crnu Goru“, smatra Kavarić.

Predsjednik Fondacije za ekonomsko istraživanje Ahmet Incekara uručio je Kavariću zahvalnicu za doprinos u realizaciji simpozijuma.

(Mina biznis)

Portal Analitika