Zanimljivosti

Otkriven fosil letećeg reptila koji je živio prije 163 miliona godina

dinosaurusok
G
rupa međunarodnih istraživača pronašla je fosil star 163 miliona godina koji predstavlja dosad najraniji primjer pterodaktiloida, tj. letećeg reptila iz čijeg će roda kasnije nastati najveća leteća stvorenja u istoriji svijeta.

Otkriven fosil  letećeg reptila koji je živio prije 163 miliona godina
Portal AnalitikaIzvor

Kako prenosi Rojters, novootkriveno biće iz doba Jure, nazvano Kryptodrakon progenitor (kriptodragon progenitor), koje je pronađeno u pustinji Gobi, na sjeverozapadu Kine, bilo je relativno malo, sa rasponom krila od oko 1,4 metra.
Njegovi kasniji rođaci, pterosauri, bili su pravi kolosi, poput Quetzalcoatlusa, koji je bio veličine jednog lovca F-16, sa rasponom krila od 16 metara.
Pterosauri, prvi leteći kičmenjaci na Zemlji, pojavili su se prije blizu 220 miliona godina. Ptice su se pojavile prije oko 150 miliona godina, a za njima, prije oko 50 miliona godina, slijepi miševi.
Najupadljivija osobina pterosaura bila su njihova velika krila koja su im omogućavala jedrenje, kao i aktivan let. Letna membrana nalazila se između tijela životinje i ruku sa jako izduženim četvrtim prstom.
Pterodaktiloidi, koji su evoluirali u ova džinovska stvorenja, izumrli su sa dinosaurisima prije oko 66 miliona godina.
Novootkriveni fosil pruža nove informacije o evoluciji pterodaktiloida, tvrdi dr. Brajan Andres, paleontolog sa Univerziteta Južne Floride.
"Kryptodrakon progenitor popunjava veoma bitnu rupu u istoriji pterosaura. Sa njim, oni mogu da hodaju i lete na potpuno nove načine", naveo je on.
Drugi bitan momenat je okruženje u kojem je Kryptodrakon živio.
Naime, on je nastanjivao riječne ekostisteme, udaljene od okeana, u oblastima koje su vrvile od života.
Među njegovim "savremenicima" bili su opasni predator Sinraptor i džinovski dinosaur biljojed koji je imao najduži vrat od svih stvorenja koja su ikada hodala zemljom.
Prema Džejmsu Klarku, paleontologu sa Univerziteta Vašington, činjenica da je Kryptodrakon živio u jednom takvom ekosistemu ukazuje da su potonje vrste pterosaura, od kojih će se kasnije većina nastaniti duž morskih obala i hraniti se ribom, najprije evoluirala duboko u unutrašnjosti kopna, u sasvim drugačijem okruženju.
Fosil je dobio ime Kryptodrakon, ili "sakriveni zmaj", u čast filma "Pritajeni tigar, skriveni zmaj" iz 2000, koji je dijelom snimljen nedaleko od mjesta gdje je fosil pronađen. Riječ progenitor u njegovom nazivu se, pak, odnosi na njegov status najstarijeg pterodaktiloida. (Klix.ba)

 

Portal Analitika