Region

NIKOLIĆ: Dosta smo stradali zbog tuđih svađa

1604nikolic
P
redsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas građanima Srbije da im je „zadatak da se rađaju i žive, a ne da ratuju i umiru“ i naglasio „nikad više više zbog tuđih svađa“ neće stradati.

NIKOLIĆ: Dosta smo stradali zbog tuđih svađa
Portal AnalitikaIzvor

- Hoće da nas uvuku u stradanja, a mi smo mnogo stradali – kazao je on na centralnoj svečanosti povodom Dana Vojske Srbije održanoj u Užicu.

On je naveo kako su se nedavno oglasili “vinovnici razaranja Srbije 1999. godine sa priznanjem da su bez saglasnosti UN spriječili, kako su rekli, moguće stradanje jednog naroda i mogući progon civila“.

- Opravdanje za bombardovanje jedne suverene zemlje - članice UN i ubijanje njene djece i uništavanje bogatstva koje su stvorili njeni građani, našle su u sprječavanju potencijalnog stradanja. Bolje da nisu izmišljali nikakav razlog, pošto ga nije ni bilo. Ili je bolje da priznaju da je razlog stvaranje albanske države na teritoriji Srbije - izjavio je Nikolić.

Ocijenivši to kao necivilizacijski presedan „za vijek i vjekova“ i nešto čega bi se postidjeli i varvarski narodi iz prethrišćanskog perioda, Nikolić je rekao:

- Opravdano očekujemo da Srbija stane na noge uz naknadu štete načinjene nepravdom.

Predsjednik Srbije je zapitao i da li međunarodni sudovi zaista postoje samo zato da bi se oprala savjest onih koji čine nepravdu i dodao:

- Kom sudu da se žalimo, a da bude nepristrasan, objektivan i pravičan?

Nikolić je upozorio da i danas, po ko zna koji put, velike i mnogo naoružane države pokazuju da nemaju isto mišljenje o načinu na koji se rješavaju problemi u svijetu i dodao da „ne pitaju nas kada se posvađaju i ugroze mir u cijelom svijetu - neće nas ništa pitati ni kada se budu mirili“.

- Hoće da nas uvuku u stradanja, a mi smo mnogo stradali čak i od onih sa kojima smo pobjeđivali u svjetskim ratovima. Danas nam je zadatak da se rađamo i živimo, a ne da ratujemo i umiremo i nikada više zbog tuđih svađa - rekao je predsjednik Srbije i poručio da je sloboda malih naroda jača sila od velikih i moćnih.

Foto: rts.rs

Portal Analitika