Društvo

Vlada: Nijesmo rekli "ne" McDonald's-u

okvlada
T
vrdnje objavljene u američkom časopisu Dejli mil /The Daily Meal/ da je lancu brze hrane McDonald's navodno zabranjeno da radi u Crnoj Gori apsolutno su nezasnovane, saopšteno je iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

Vlada: Nijesmo rekli "ne" McDonald's-u
Portal AnalitikaIzvor

Šef Vladinog Biroa, Srđan Kusovac, kazao je agenciji Mina-business da ni jednoj kompaniji, pa ni McDonald's-u, nije "zabranjeno" da radi u Crnoj Gori.

"Naprotiv. Svim stranim investitorima je u našoj zemlji garantovan jednak zakonski tretman kao i domaćim investitorima. Strani investitor može osnovati novu kompaniju, investirati ili kupiti već postojeću kompaniju ili investirati u dio kompanije", rekao je Kusovac.

On je na pitanje da li je kompanija McDonald's kontaktirala Vladu u vezi sa eventualnim otvaranjem restorana odgovorio da nije riječ o djelatnosti iz resora Vlade.

Sva preduzeća, kako je podsjetio, moraju biti registrovana u Centralnom registru privrednih subjekata.

"Proces osnivanja i registracije privrednih društava je u Crnoj Gori krajnje jednostavan i lako razumljiv u što su se uvjerili brojni strani investitori. Proces registovanja preduzeća može biti završen u toku četiri radna dana, a ukoliko investitor ne primi potvrdu o registraciji, smatra se automatski registrovanim", naveo je Kusovac.

Ove činjenice, kako je dodao, uz jednostavan poreski sistem koji nudi niz povoljnosti i veoma konkuretne glavne poreske stope u odnosu na države regiona ukazuje i svakom laiku, odnosno i onima koji nijesu poznavaoci djelatnosti stranih ulaganja na neosnovanost tvrdnji iznijetih Dejli milu.

Prema riječima Kusovca, tvrdnja o navodnoj zabrani McDonald's-a nije začuđujuća s obzirom na to da je jedina referenca teksta u Dejli milu jedan tekst objavljen 2007. godine u kojem je ta tvrdnja iznijeta, a nije naveden ni jedan izvor, akt, dokument ili bilo što što bi makar moglo ličiti na argument, ali se dva puta pominju kao izvor glasine.

"Štoviše, u tom tekstu u 'obrazloženju' navodne 'odluke' Crne Gore da 'zabrani' McDonald's našle su se nebuloze poput 'Crna Gora je (ovim) rekla ne globalizaciji' – a Crna Gora se od kako je tvrdnja iznijeta našla na čelu država regije u evropskim integracijama i pred vratima NATO-a, i Crna Gora je ovakvom navodnom odlukom 'takođe napravila politički gest u vezi sa involviranošću Sjedinjenih Američkih Država' – a od objavljivanja teksta su i Crna Gora i SAD u više navrata istakle i u zvaničnim kominikeima i u izjavama zvaničnika partnerstvo kao osnov političkih odnosa sa SAD", naveo je Kusovac.

Drugim riječima, kako je zaključio, jedino što je u tekstu u Dejli mil tačno je fotografija - na njoj je zaista pejzaž iz Crne Gore – Kotorski zaliv.

U tekstu pod nazivom Deset zemalja koje su zabranile McDonald's, Dejli mil, specijalizovani magazin za hranu i piće, naveo je da je prije nešto više od deset godina McDonald's bio prisutan u crnogorskom glavnom gradu Podgorici tokom ljeta, sa malim mobilnim restoranom.

"Bio je popularan i posao je dobro išao, ali ga Vlada nije htjela. Crna Gora je dugo bila otporna na velike svjetske brendove koji idu na dominaciju na tržištu, istiskujući male biznise", navedeno je u tekstu.

 

 

Portal Analitika