Društvo

Završena treća faza šetališta u Dobroti

rajko
Z
avršetkom treće faze radova na uređenju i popločavanju šetališta u Dobroti, završeno je i fazno uređenje dobrotske rive, od pansiona Senta pa do Plagenata.

Završena treća faza šetališta u Dobroti
Portal AnalitikaIzvor

Na svečanom otvaranju, koje su muzikom i plesom začinile kotorske mažoretke, Dragan Marković, pomoćnik direktora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je kazao da su završetkom treće faze radova u Dobroti u dužini od 145m na lokaciji “Plagenti” kompletno završeni radovi na cijelom potezu šetališta Dobrotom ukupne dužine 700m.

Marković je podsjetio da su radovi na uređenju ovog dijela obale počeli još 2007. godine kada je, nakon završenih projekata i tenderskih procedura, urađena prva faza radova od pansiona “Senta” do Fakulteta za pomorstvo, u dužini 270m.

Radovi su nastavljeni 2008. godine, izgradnjom druge faze, od Fakulteta za pomorstvo do robne kuće “Dobrota”, takođe u dužini 270m, i konačno ovih dana, završena je i treća, ali svakako ne i poslednja faza, od nekadašnje robne kuće u Dobroti do Instituta za biologiju mora u dužini 145m.

“Radovi su, na veliko zadovoljstvo građana i turista uspješno i kvalitetno dovedeni do kraja, tako da je sada jasno da ovaj dio obale dobija neuporedivo ljepši i funkcionalniji oblik, nego što je to radije bio. Sigurno je da su građani Kotora dobili jednu veoma lijepu šetališnu promenadu pored mora, dugačku oko 700 metara, što može biti dobar modela daljeg uređenja obale na drugim lokacijama, sa dosta javnog šetališnog prostora, zelenila, klupa ta odmor, zabavu djece i slično”, kazao je Marković.

Radove je kompletno finansiralo Morsko dobro iz sredstava koje ubira po osnovu korišćenja morskog dobra, a troškovi su premašili iznos koji se ubira samo sa područja opštine Kotor, kazao je Marković.

Ukupna realizovana vrijednost ove investicije, kada se uzmu obzir sve tri faze radova iznosila je 832.808,96 eura, a zajedno sa troškovima izrade projekata, revizije istih, i troškova vršenja stručnog nadzora, ukupna investicija je iznosila blizu milion eura.

Otvarajući svečano novu dionicu šetališta, direktor JP Morsko dobro Rajko Barović je kazao da je dobijena moderna promenada u Kotoru, lijepo šetalište koje je ponos i Kotora i Morskog dobra.

“Nećemo ovdje stati. Želimo da realizujemo niz projekata. Jedan od njih je povezivanje Perasta i Risna, dva najljepša mjesta u Boki Kotorskoj još jednom promenadom, još jednim šetalištem koje će koristiti stanovnici ovih mjesta ali i sve brojniji gosti“, kazao je direktor Barović. (Skala radio)

 

Portal Analitika