Zanimljivosti

Naučnici tvrde: Homeopatija je prevara

1104ljekari
A
ustralijski tim ljekara istraživao je koliki stvarno uticaj homeopatija ima na liječenje simptoma bolesti kao što su astma, artritis, narkomanija, prehlada, grip ili ekcem. U najnovijoj naučnoj studiji tvrdi se da ne postoje valjani dokazi da je homeopatija efikasna u liječenju ma kojeg oboljenja.

Naučnici tvrde: Homeopatija je prevara
Portal AnalitikaIzvor

Štoviše, kada su pacijentima davali lažni lijek, takozvani placebo, efekti su bili identični, piše Dailymail.co.uk.



Homeopatija je pravac u alternativnoj medicini koji u terapiji koristi veoma male koncentracije supstanci (ljekova) koje u većim koncentracijama izazivaju iste ili slične simptome u organizmu kao i sama bolest.



Australijski nacionalni centar za zdravlje i medicinska istraživanja uradio je ogromno istraživanje na temu u kojoj mjeri je homeopatija u stanju da izliječi čak 68 različitih bolesti. Između ostalog, proučavali su uticaj homeopatskih ljekova na opekotine, astmu, artritis, poremećaje spavanja, hroničan umor, koleru, prehladu, grip, malariju, ekcem, pa čak i zavisnost od heroina.



- Ni u jednom slučaju ne postoji nijedan valjani dokaz da je pacijentima liječenje homeopatijom, u odnosu na one ljude koji su vjerovali da dobijaju lijek, a primali su placebo, donijelo veću šansu za izlječenje – napisali su naučnici u svom izvještaju.



Oni smatraju da javnost mora da bude upoznata sa posljedica “rekla-kazala” tipom liječenja i urgiraju na ljekare da uzmu u obzir ove naučne dokaze kada savjetuju svoje pacijente o metodama liječenja.



- Ishitreno je donositi zaključak da je neka terapija efikasna samo na osnovu toga što neko tvrdi da jeste. Zato, upozoravamo vlade svih zemalja, da dobro razmotre odluku o tome da li će dozvoliti da u njihovim državama homeopatija bude uvrštena u zvanične medicinske prakse – poručuju oni.



Doktor Džon Dvajer, imunolog i počasni profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Južnom Velsu, smatra da bi homeopatiju trebalo zabraniti jednom za svagda.



- Svi mi shvatamo koliko moćan za ozdravljenje može da bude efekat placeba. Istina je da postoje ljudi koji su, zahvaljujući svojoj konstituciji i optimizmu, uspjeli da se izliječe od neke bolesti. Upravo zbog toga je lako upasti u zamku, vjerujući da će tako biti sa svima – rekao je on.



Predsjednik Ljekarske komore Australije, profesor doktor Ričard Čung, takođe se slaže sa Dvajerom.



- Homeopatija nije nauka. Ona nije bazirana ni na kakvim naučnim istraživanjima. U mnogim slučajevima ovaj tip liječenja predstavlja ozbiljnu opasnost koja može da ugrozi nečiji život – poručio je Čung.

tekst i foto: avaz.ba

Portal Analitika