Društvo

RADUNOVIĆ: Ove godine izdato 1.450.000 recepata

1403miodrag
Z
abrinjavajuće je da u Crnoj Gori imamo ogromnu potrošnju ljekova, što iziskuje detaljne analize kojima bi se identifikovao uzrok ove pojave. Fond zahvaljujući IT sistemu radi sada analizu po izabranim doktorima koji propisuju ljekove kao i po broju recepata koji se propisuju po glavi pacijenta, kazao je ministar zdravlja Miodrag Radunović za Pobjedu.

RADUNOVIĆ: Ove godine izdato 1.450.000 recepata
Portal AnalitikaIzvor

On je rekao da je frapantan podatak da je u prošloj godini, iako su bile nestašice, propisano i podignuto 6 miliona i 200.000 recepata, što znači da je svaki građanin Crne Gore podigao deset recepata i popio po 20 kutija ljekova.

Radunović je rekao da je u toku prva tri mjeseca ove godine izdato 1.450.000 recepata.

- Prema istraživanjima evropskih zdravstvenih institucija Crna Gora je prepoznata kao prva u Evropi po potrošnji antibiotika i sedativa po glavi stanovnika. Ovo su vrlo zabrinjavajući podaci koji traže ozbiljnu i detaljnu analizu i kvalitetan monitoring u ovoj godini kako bi ustanovili na kom nivou se dešavaju propusti. Nakon ove analize imaćemo putokaz za mjere koje ćemo preduzeti, o čemu ćemo obavijestiti javnost - rekao je Radunović.

On je rekao i da je opravdano nezadovoljstvo građana zbog nedostatka ljekova sa Pozitivne liste, odnosno ljekova koji se izdaju na teret sredstava Fonda za zdravstveno osiguranje, u prvom redu terapije za šećernu bolest, krvni pritisak, masnoću, čir…

- Nestašića koja je bila evidentna prošle, nažalost prenijela se i u ovu godinu. Na osnovu odgovora koje sam dobio iz Montefarma nestašica ljekova na recept biće prevaziđena tokom aprila ove godine. Prepoznali smo problem koji su na svojoj koži nažalost najviše osjetili građani i moramo se potruditi da nikad više ne dođemo u ovakvu situaciju - kazao je Radunović.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
f feferonka
06.04.2014. 10:47

Možda treba, ministre, da se malo zabrinete za razloge toliko bolesnih građana CG. Vama je prva briga kako zabraniti narodu da se liječi. Ma znam, reći ćete, narod stvara zalihe. Kako da ne, kao što ima zalihe svega ostalog u izobilju. Još nešto treba zamjeriti ovoj vašoj matematici. Batalite računanje po dječijim glavicama, računajte glave đedova, baba, hroničnih bolesnika, i ostalih po nekad bolesnih. Koliko neđeljno, mjesečno i godišnje troši jedan hronični bolesnik koji uz to ima više belesti? Onoliko koliko mu treba. Ili vi mislite da se uživa u ljekovima.

0
0