Politika

VUKOVIĆ: Nema razloga da ovoliko čekamo Ustavni sud

293misko
P
oslanik Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković pozvao je Ustavni sud da što prije donese odluku o neustavnosti Zakona o finansiranju političkih partija, jer se kako je kazao Pobjedi, već stvara haos u državi i potvrđuje kontradiktornost određenih normi sa Ustavom i odredbama drugih zakona.

VUKOVIĆ: Nema razloga da ovoliko čekamo Ustavni sud
Portal AnalitikaIzvor

- Ustavni sud ne treba više da čeka. Nakon svih prigovora o neustavnosti zakona, koji stižu sa raznih adresa, nema razloga da se ovoliko čeka odluka Suda. Djelovi zakona se hitno moraju staviti van snage – rekao je Vuković Pobjedi.

On je podsjetio da je Administrativni odbor raspisao konkurs za izbor predsjednika Državne izborne komisije, koji će biti profesionalac, i jednog člana tog tijela iz nevladinog sektora. Vuković podsjeća i da Zakon o finansiranju političkih partija zabranjuje zapošljavanje u periodu od raspisivanja izbora do mjesec nakon njihovog održavanja, a izborni zakon predviđa izbor predsjednika Državne izborne komisije u roku od 30 dana od raspisivanja izbora. On upozorava da su to kontradiktorne norme.

- Zakon zabranjuje zapošljavanje nakon raspisivanja izbora, što znači da niko nema pravo da raspiše konkurs i zaposli u privremeni ili stalni radni odnos. Upozoravali smo da se time blokira život u državi, ali uzalud. Sada, parlament ima ekskluzivno pravo da za njega ne važe norme zakona. Zabrana zapošljavanja važi za sve osim za Skupštinu – istakao je Vuković.

Prema njegovim riječima, interesantno će biti da li će nevladin sektor predložiti kandidata za jednog člana DIK-a.

- Zanima me da li će NVO predložiti kandidata i sami se narugati zakonu – kazao je Vuković.

Poslanik DPS-a podsjeća da je njegova partija upozoravala na posljedice koje će proizvesti usvajanje Zakona o finansiranju političkih partija.

- Bili smo u pravu da će navrat-nanos usvojene izmjene izbornog i zakona koji se tiču izbornog sistema, napraviti haos u državi. Pokazalo se da smo bili u pravu i kada smo upozoravali na konfuznost normi u zakonima – kazao je Vuković.

On je kazao da zakon onemogućava osnovna prava građanima.

- Uvijek me zaustavljaju građani u Podgorici da me zamole za pomoć u rješavanju nekog njihovog problema, pa je tako bilo i danas. Morao sam da im kažem da to zakon ne dozvoljava i da je život zaustavljen do 1. jula – kazao je Vuković.

Zakon o finansiranju političkih partija usvojen je glasovima opozicije i Socijaldemokratske partije, a DPS je, sa BS i HGI, 28. februara pokrenula postupak pred Ustavnim sudom za ocjenu ustavnosti tog akta. Vuković je tada, na pres konferenciji, kazao da očekuje da će Ustavni sud donijeti odluku u roku od 30 dana.

Portal Analitika