Društvo

Zaštićene zajednice lovora i oleandera iznad Sopota u Risnu

1203Oleandar-povise-Sopota
U
izradi Lokalnog akcionog plana za očuvanje biodiverziteta opštine Kotor, analizirani su glavni razlozi koji dovode do gubitka biodiverziteta koji su višestruki, počev od pretjerane gradnje do neadekvatne zaštite, javlja Skala radio.

Zaštićene zajednice lovora i oleandera iznad Sopota u Risnu
Portal AnalitikaIzvor

Takođe, nijesu urađene određene Studije o zaštiti za pojedine vrste koje će biti obuhvaćene Lokalnim akcionom planom biodiverziteta, saopštio je za Skala radio Nenad Vukadinović, sekretar Sekretarijata za zaštitu prirodne i kulturne baštine opštine Kotor.

Petogodišnji plan sadržaće i mjere zaštite i mjere povećanja živog svijeta na području kotorske opštine na kojoj su trenutno zaštićene zajednice lovora i oleandera iznad vrela Sopot kod Risna i stablo hrasta “Medunca” u donjem Orahovcu.

Od velikog značaja je i šuma kostanja u Stolivu, za čiju zaštitu se planira izrada Studije zaštite, kako bi ušla u Lokalni akcioni plan, kazao je Vukadinović.

Opštinski Sekretarijat za zaštitu prirodne i kulturne baštine je krenuo sa razgovorima za pomoć i sa Agencijom za zaštitu životne sredine sa kojom radi na uspostavljanju marinskog zaštićenog područja Platamuni.

Ovo zaštićeno područje se odnosi na potez od rta Platamuni do rta Žukovica.

Takođe, opštinski resorni Sekretarijat obavlja i upravni nadzor nad radom azila za izgubljene i napuštene životinje u Kavču, podsjetio je Vukadinović.

Skala radio

Portal Analitika