Abiznis

Od inspekcije u budžet 6,5 miliona eura

1203pocetnavuksanovic
Inspekcija zaštite prostora izdala je prošle godine 356 rješenja o rušenju i podnijela 117 krivičnih prijava, a sve u cilju očuvanja kvaliteta životnog prostora, ali i njegove valorizacije imajući u vidu da je Crna Gora zbog atraktivnosti prirodnog okruženja sve interesantnija destinacija za investitore, kaže Vuksanović

Direktor Uprave za inspekcijske poslove dr Božidar Vuksanović kazao je da su inspekcije Uprave, tokom prošle godine, izvršile ukupno 138.558 inspekcijskih pregleda i da su podnijeli 14.671 prekršajnih naloga.

Od inspekcije u budžet 6,5 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

 

- Obavljeni inspekcijski pregledi Uprave u 2013. godini imali su finansijski efekat na Budžet Crne Gore od blizu 6,5 miliona eura. Inače, za utvrđene nepravilnosti (33.443) izdato je ukupno 15.375 ukazivanja, što ukazuje na značajnu funkciju inspekcija da djeluju prije svega preventivno i edukativno na subjekte nadzora, rekao je Vuksanović u intervjuu Portalu Analitika. Prvi čovjek Uprave inspekcija je najavio žestoke kontrole na tržištu duvanskih proizvoda.

- Tržišna inspekcija je otpočela sa intenzivnim nadzorom nad tržištem duvanskih proizvoda u saradnji sa pripadnicima Uprave policije, imajući u vidu da je Radni tim za suzbijanje sive ekonomije donio odluku da se izvrše pojačane kontrole u ovoj oblasti, naveo je Vuksanović.

1203vuksanovicvijest1

ANALITIKA: Prošla 2013. je prva puna izvještajna godina u kojoj je Uprava za inspekcijske poslove ostvarivala svoje nadležnosti, u čijem su sastavu 24 inspekcije. Kakvi su rezultati Uprave, koliko je utvrđeno nepravilnosti? Koliki je ukupni finansijski efekat nadzora?

VUKSANOVIĆ: Moram naglasiti da su u 2013. godini ostvareni postignuti značajni rezultati zahvaljujući praksi zajedničkih kontrola, međusobne koordinacije inspekcijskih organa i dobre saradnje sa drugim organima na nivou lokalne i državne uprave. O tome, ipak, najbolje govore brojke: inspekcije Uprave izvršile su ukupno 138.558 inspekcijskih pregleda. Od tog broja 72.008 pregleda odnosi se na unutrašnji nadzor u kojima je utvrđeno ukupno 33.443 nepravilnosti, a ostalih 67.456 inspekcijskih pregleda izvršeno je u spoljnotrgovinskom prometu po zahtjevima privrednih subjekata. Uprava je podnijela 14.671 prekršajnih naloga, i to u iznosu 3.671.772 eura, dok su izvršeni inspekcijski pregledi Uprave u 2013. godini imali finansijski efekat na Budžet Crne Gore od skoro 6,5 miliona eura. Inače, za utvrđene nepravilnosti (33.443) izdato je ukupno 15.375 ukazivanja, što ukazuje na značajnu funkciju inspekcija da djeluju prije svega preventivno i edukativno.

ANALITIKA: Tokom prošle ljetnje turističke sezone Uprava za inspekcijske poslove sprovodila je pojačane kontrole primorskih opština, pa je obrazovan i posebni štab preko kojeg su se koordinirale aktivnosti. Koliko je takva organizacija zaista doprinijela efikasnijem vršenju nadzora i kakvi su planovi za ovu sezonu?

VUKSANOVIĆ: Jeste doprinijela, značajno. Uprava za inspekcijske poslove je prošle godine vršila pojačan nadzor, od početka maja do sredine septembra. Rad inspekcija koordiniran je preko Štaba za praćenje turističke sezone, čijom je organizacijom i stalnom ažurnošću obezbjeđena stalna pokrivenost na terenu, pa je izvršeno više od dvadeset hiljada i izdato prekršajnih naloga u ukupnom iznosu koji premašuje dva miliona eura.

Već je u toku priprema za sljedeću turističku sezonu, koja se planira u sklopu Akcionog plana za borbu protiv sive ekonomije. Ovim pojačanim angažmanom, obezbjeđujemo sve regularnije tržište, čime Crna Gora iz godine u godinu poboljšava imidž već atraktivne turističke destinacije

ANALITIKA: Da li ste zadovoljni, štio se Uprave tiče, borbom protiv sive ekonomije?

VUKSANOVIĆ: Vidite, aktivno radimo na suzbijanju sive ekonomije u svim sferama poslovanja, pa se tokom cijele godine kontinuirano obavljaju kontrole - što od strane pojedinačnih inspekcija, što u zajedničkim kontrolama više različitih inspekcija. U realizaciji Programa rada Uprave za 2013. godinu, poseban izazov za inspekcije koje su se tek okupile pod jednim krovom, bio je Akcioni plan za suzbijanje sive ekonomije, i to prije svega za inspekcije koje su nadležne za nadzor tržišta roba, usluga i radne snage, ali i onih koje su zadužene za nadzor građenja objekata i privremene objekte, te nadzor eksploatacije sirovina i drugih prirodnih resursa, odnosno realizacija koncesija.

ANALITIKA: Kakvi su rezultati u oblasti zaštite prostora i izgradnje objekata?

VUKSANOVIĆ: Upravo je jedan od osnovnih ciljeva Uprave u zaštiti prostora jeste sprječavanje „divlje“ gradnje, u toj oblasti imamo zaista precizne pokazatelje našeg rada: izdali smo 356 rješenja o rušenju i podnijeli 117 krivičnih prijava. Naravno, sve u cilju očuvanja kvaliteta životnog prostora, ali i njegove valorizacije imajući u vidu da je Crna Gora upravo zbog atraktivnosti prirodnog okruženja sve interesantnija destinacija za investitore.

1203vuksanovicvijest2

ANALITIKA: Koji je rezultat inspekcija po pitanju suzbijanja sive ekonomije na tržištu roba i usluga?

VUKSANOVIĆ: Inspekcije koje vrše nadzor na tržištu roba i usluga (Tržišna, Turistička, Inspekcija za igre na sreću), u 2013. godini pored ostalih upravnih mjera, donijele su i 235 rješenja kojima je zabranjen rad, od čega je u 219 slučajeva izvršeno pečaćenje objekata. Razlozi su uglavnom u neposjedovanju odobrenja, odnosno prethodne prijave djelatnosti u oblasti ugostiteljskih i turističkih usluga, priređivanja igara na sreću i trgovine, kao i zbog nelegalne trgovine. U 157 slučajeva privremeno je oduzeta roba i protivpravno stečena imovinska korist - u vrijednosti od 54.527,42 eura - zbog stavljanja robe u promet bez dokaza o nabavci, odnosno zbog nepravilnosti kod maloprodajnih cijena

ANALITIKA: A koliko smo efikasni u suzbijanju rada „na crno“?

VUKSANOVIĆ: Inspekcija rada tokom prošle godine, pored ostalih upravnih mjera, donijela je 209 rješenja kojima je zabranjen rad subjektima nadzora zbog angažovanja radnika „na crno“ i neuplaćivanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje. U slučaju utvrđivanja rada „na crno“ preduzimane su mjere na osnovu kojih je 5.244 lica zakonito zasnovalo radni odnos.

1203vuksanovicvijest3

ANALITIKA: Bezbjednost hrane je uvijek u žiži interesovanja javnosti. Koliko je Uprava uradila u protekloj godini kontrolišući i na taj našin podižući mjere zaštite građana?

VUKSANOVIĆ: Da, bezbjednost proizvoda je jedan od prioriteta u organizaciji nadzora u Upravi za inspekcijske poslove, te tu oblast s aspekta različitih nadležnosti pokrivaju Zdravstveno-sanitarna i Veterinarska inspekcija. U skladu sa programom tržišnog nadzora, kao i kroz reaktivni nadzor obavlja se nadzor na unutrašnjom tržištu, ali i prilikom svakog uvoza hrane u Crnu Goru. Iz činjenice da su ove inspekcije u oblasti kontrole bezbjednosti hrane utvrdile preko 1.500 nepravilnosti čije je otklanjanje naloženo, a naloženo je uništenje hrane u 165 slučaja. Uz to, u 127 slučajeva je naložen povraćaj robe. Dakle: jasno je da Uprava polaže veliki značaj na polju zdravstvene bezbjednosti građana, utičući i edukativno na subjekte kontrole koji se postepeno navikavaju na evropske standarde.

1203vuksanovicvijest4

ANALITIKA: Iz Vlade su najavljene žestoke kontrole na tržištu cigareta, budući na značajno smanjene prihode od akciza. Što to u praksi znači, u kojoj mjeri će Uprava biti uključena u ove kontrole?

VUKSANOVIĆ: Tržišna inspekcija je otpočela sa intenzivnim nadzorom nad tržištem duvanskih proizvoda u saradnji sa pripadnicima Uprave policije, imajući u vidu da je Radni tim za suzbijanje sive ekonomije donio odluku da se izvrše pojačane kontrole u ovoj oblasti.
Inače, nadzor nad prometom duvanskih proizvoda u 2013. godini vršen je kontinuirano, kako u okviru redovnog nadzora, tako i po inicijativama građana. U navedenom periodu, izvršeno je po osnovu kontrole duvanskih proizvoda ukupno 1.789 kontrola, doneseno 150 rješenja o otklanjanju nepravilnosti, oduzete su cigarete u 47 slučaj, dok je u 20 slučajeva roba je oduzeta od NN lica. Takođe, izdato je 146 prekršajnih naloga u iznosu od 30.230 eura.

ANALITIKA: Vlada je krajem prošle godine započela kampanju „Budi odgovoran“ u kojem učestvuje Uprava za inspekcijske poslove zajedno sa Poreskom upravom, koja ima za cilj uključivanje građana u suzbijanju sive ekonomije. Koliko se građana uključilo u projekat, kakvi su rezultati kampanje?

VUKSANOVIĆ: Projekat sa timom „Budi odgovoran“ je više nego uspješan, jer od 17. decembra prošle godine, kada je započeta kampanja, do danas broj prijava sive ekonomije je višestruko povećan. Naime, u pomenutom periodu bilo je više od 500 prijava sive ekonomije a inspekcije su do sada izrekle 210.000 eura kazni za neizdavanje fiskalnih računa, rad na crno i kršenje potrošačkih prava. Moram da naglasim: polovina tog novca biće investirana u projekte od opšteg društvenog značaja.

Inače, građani mogu prijavljivati nepravilnosti putem mobilne i veb aplikacije „Budi odgovoran“ i preko našeg kol centra 080 555 555 na koji je poziv besplatan, ili preko kol centra Poreske uprave 19707.

ANALITIKA: U Crnoj Gori se mnogo priča o zaštiti potrošača, ali je očigledno da prosječan potrošač u Crnoj Gori se ne osjeća zaštićeno. Pošto je dio nadležnosti u rukama Uprave, šta ste preduzeli povodom reklamacije potrošača?

VUKSANOVIĆ: Područje zaštite potrošača i u izvještajnoj godini bilo je jedno od prioriteta u postupanju inspekcija koje štite interese kupaca roba i usluga (Tržišna, Sanitarna, Turistička). Ova oblast je kontinuirano praćena, kako u pogledu ekonomskih prava, tako i u pogledu zaštite potrošača od opasnih proizvoda na tržištu. Osnov za nadzor na ovom području, pored planiranih, bile su i žalbe potrošača po kojima se postupalo bez odlaganja. Samo je Tržišna inspekcija u ovoj oblasti izvršila skoro deset hiljada, tačnije - 9.726 - pregleda, od kojih je preko 300 urađeno po prijavama odnosno žalbama potrošača.

1203vuksanovic5

ANALITIKA: Da li Uprava za inspekcijske poslove ima administrativnih kapaciteta za rad u skladu sa evropskim standardima; koliko je inspektora, što Crnoj Gori nedostaje što se tiče administrativnih kapaciteta u inspekcijskom nadzoru?

VUKSANOVIĆ: U ovom trenutku Uprava ima 294 zaposlena od kojih je 237 inspektora. Dosadašnje iskustvo i obaveza usklađivanja procedura sa standardima EU, upućuju na potrebu daljeg jačanja inspekcijskog kadra, kao i kadra koji mu pruža logističku podršku, na čemu će Uprava u narednom periodu naročito raditi. U Upravi za inspekcijske poslove prepoznat je značaj obuke inspektora i potrebe za stalnim usavršavanjem. Kroz obavezne obuke inspektora kontinuirano se radi na podizanju kvaliteta inspekcijskog nadzora i otklanjanju svih nedoumica u tumačenju propisa, doprinoseći ujednačenosti pristupa kod svih inspekcija. Pri tom, stalne obuke doprinose izgradnji imidža inspektora kao službenika državne uprave čiji autoritet počiva na stručnoj kompetenciji i etičnom postupanju.

1203vuksanovic6

ANALITIKA: Da li je Uprava za inspekcijske poslove uključena u procese pristupanja Evropskoj uniji?

VUKSANOVIĆ: Da, uloga Uprave je prepoznata i u izvještaju Evropske komisije kao i u programu pristupanja Crne Gore Evropskoj Uniji, u smislu doprinosa u otvaranju brojnih pregovaračkih podglavlja, što će stvoriti uslov za usaglašavanje rada Uprave sa evropskim standardima. Treba naglasiti da je predstavnik Uprave šef radne grupe za Poglavlje 28 - zaštita potrošača i zdravlja -, za koje je EK krajem izvještajne godine dala preporuku za pripremu pregovaračke pozicije. Osim toga, Uprava je preko svojih predstavnika aktivno uključena u čak 14 pregovaračkih poglavlja, što znači da nas u narednom periodu očekuje obiman i vrlo odgovoran posao na putu evropskih integracija.

Predrag ZEČEVIĆ


 

Portal Analitika