Kultura

VAROŠI: Dvanaest kandidata za Ljetnju školu u Santa Barbari imaju što da pokažu

1402maw
D
vanaest mladih muzičara iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske bili su kandidati druge audicije za Ljetnju školu i festival 2014. godine na Zapadnoj muzičkoj akademiji (Music Academy of the West) u Santa Barbari, koja je održana u Kotoru, saznaje Portal Analitika.

VAROŠI: Dvanaest kandidata za Ljetnju školu u Santa Barbari imaju što da pokažu
Portal AnalitikaIzvor

To je za naš portal kazao Viktor Varoši, producent Kotor Arta – festivala zahvaljujući kome su perspektivni izvođači iz regiona u prilici da pokažu svoje umijeće na poznatoj američkoj akademiji.

- Ove godine je bio rekordan broj ukupno prijavljenih za instrumentalne pozicije, oko 1.100 kandidata za 90 mjesta, za koje je audicija bila organizovana i u Kotoru. Na našim audicijama učestovalo je 12 kandidata iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske. Po procjeni Tifani De Vris, koja je kao predstavnik MAW boravila u Kotoru, i svi su se dobro pokazali. Znači, borba će biti žestoka. Ali, ako neko prođe, imaće životno iskustvo za nezaborav – istakao je Varoši.

Takođe je kazao da se De Vris susrela sa predsednicom Opštine Kotor, Marijom - Majom Ćatović, i tom prilikoj su obije izrazile zadovoljstvo što se audicije odvija u Kotoru drugu godinu za redom.

- Tako muzičari iz regiona imaju mogućnost da učestvuju na ovoj prestižnoj Ljetnjoj školi MAW-a i sarađuju sa muzičarima iz svih djelova svijeta – dodao je producent Kotor Arta.

On je precizirao da će se snimci audicije iz Kotora, zajedno sa onima audicija iz Londona, Njujorka, Los Anđelesa, Bostona, Čikaga, Klivlenda i Hjustona, sada šalju komisiji koja će izabrati najinteresantnije kandidate.

- Ukoliko neko od kandidata sa kotorske audicije bude izabran, Odbor za gradove pobratime Santa Barbare i Kotora će pomoći plaćanjem troškova za avionsku kartu. Uz to, MAW im pruža punu stipendiju, koja podrazumijeva pokrivanje troškova školarine, smještaj i hranu – dodaje Varoši.

Podsjećamo, druga audicija za Ljetnju školu i festival 2014. godine na MAW u Santa Barbari održana je 12. februara u Kotoru. Konkurs je bio otvoren za izvođače na gudačkim i duvačkim instrumentima, od 18 do 34 godina.

Ljetnja škola se održava od 16. juna do 9. avgusta, u Santa Barbari.

Kalifornijska Music Academy of the West već 65 godina obrazuje klasične muzičare i pruža im jedinstvenu mogućnost da intenzivno uče i nastupaju. Akademija je prepoznata po jednoj od svjetski najznačajnijih ljetnjih muzičkih škola za talentovane klasične muzičare.

K.J.

Portal Analitika