Društvo

Pobjeda: Hoćemo li 2015. slaviti Božić 25. decembra?

31bozic5
M
itropolija crnogorsko-primorska ne razmatra prelazak sa julijanskog na gregorijanski kalendar, kazao je Pobjedi rektor Bogoslovije ,,Sveti Petar Cetinjski” protojerej Gojko Perović, ističući da smatra da ta tema neće biti pokretana u bližoj budućnosti, jer pred pravoslavljem stoje mnogo važnija pitanja.

Pobjeda: Hoćemo li 2015. slaviti Božić 25. decembra?
Portal AnalitikaIzvor

Pitanje jednoobraznosti kalendara, trebalo bi da bude jedna od tema na sastanku poglavara svih kanonskih pravoslavnih crkava, koji je vaseljenski patrijarh Vartolomej sazvao za 9. mart u Istanbulu radi planiranja organizacije Svepravoslavnog sabora za 2015. godinu.

Inače, jedna od centralnih tema skupa trebala bi da bude jedinstvo pravoslavnog svijeta i unapređenja saradnje pomjesnih pravoslavnih crkava u koje Carigradska patrijaršija već duže vrijeme ulaže značajne napore.

Stav Mitropolije crnogorskoprimorske, a ujedno i cijele Srpske pravoslavne crkve je, kako ističe protojerej Gojko Perović, da u narednom periodu ovo pitanje, pored rješavanja onih važnijih koji se odnose na jedinstvo pravoslavlja, treba okončati na duhovnu korist cijele vaseljenske crkve.

„Uspostavljanje jedinstvenog i prelazak na gregorijanski kalendar uopšte nije identična stvar. Znamo da je i gregorijanski kalendar, kao nekada julijanski, u neskladu sa kosmičkom dinamikom kretanja nebeskih tijela od koje zavisi i naše zamaljsko mjerenje vremena, pa ga to čini netačnim i prevaziđenim, kao što je nekada konstatovana netačnost julijanskog kalendara. Treba znati da one pomjesne pravoslavne crkve koje od prije nekih stotinjak godina ne koriste Julijanski kalendar nijesu preuzele gregorijanski već revidirani julijanski. Taj kalendar je početkom 20. vijeka revidirao čuveni srpski naučnik Milutuin Milanković“, kazao je Gojko Perović.

Pitanje jednoobraznosti kalendara aktuelno je čitav jedan vijek jer je, kako objašnjava, većina pomjesnih pravoslavnih crkava prihvatila novi reformisani kalendar.

Analitičar vjere Mirko Đorđević očekuje da će na sastanku u Istambulu biti donijete značajne odluke, tim prije što pitanje kalendara nije novo.

„To pitanje je više puta raspravljano i može se očekivati da će prevagnuti usvajanje novog kalendara po kojem će se rođenje Hristovo obilježavati 25. decembra, a ne 7. januara. Međutim, sa sigurnošću to ne mogu da tvrdim dok se sastanak ne okonča“, rekao je Đorđević.

On ističe da je novi kalendar po kome se Božić slavi 25. decembra prihvatila većina pravoslavnih crkava.

„Međutim, Srpska i Ruska pravoslavna crkva i jedan dio Jerusalimske patrijaršije drže se kalendara po kome se Božić slavi 7. januara. U čemu je problem? Još je reforma pape Grgura pokazala astronomske razloge da roždenstvo počinje 25. decembra. Međutim, Ruska i Srpska pravoslavna crkva tvrde da se one drže jevanđelja po kome je Isus rođen 7. januara. Koliko znam, pokojni patrijarh srpski Pavle govorio je da mi znamo astronomske razloge, ali se držimo tradicije sačuvane u jevanđeljima“, navodi Đorđević.

Pitanje kalendara će, kako zaključuje, svakako biti raspravljano i stoji u znaku između astronomije i tradicije.

„Crnogorska crkva ne vidi nijedan razuman razlog da se nastavi praksa upravljanja po astronomski netačnom kalendaru i očekuje da se to pitanje jednoglasno riješi na Vaseljenskom saboru, kako bi pravoslavni svijet bar u tome bio jedinstven“, kazao je Pobjedi potpredsjednik Savjeta Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić.

„Jer nam je raskola previše, pa nam još samo fali i jedan oko kalendara“, ističe Vučinić.

Činjenica je, kako naglašava, da julijanski kalendar nije usaglašen sa astronomskim i da bi ga trebalo dovesti u red. Međutim, reforma crkvenog kalendara prvenstveno je, kako dodaje Vučinić, političko pitanje.

Izvor: Pobjeda, CdM

Portal Analitika