Zanimljivosti

Zašto tableti neće zamijeniti personalne kompjutere?

0601tablet
T
ableti u posljednjih par godina imaju jako puno uspjeha na tržištu, ali je jako važno napomenuti da oni ne mijenjaju personalne kompjutere već im zapravo produžavaju životni vijek.

Zašto tableti neće zamijeniti personalne kompjutere?
Portal AnalitikaIzvor

Na osnovu podataka kompanija za analiziranje tržišta poznato je da je preko 90 odsto prodatih tableta otišlo u ruke vlasnika personalnih računara koji ih koriste kao dodatak PC-ju a ne kao zamjenu.

Ključna poenta u vezi sa prodajom tableta jeste da je najveći broj prodatih uređaja sa ekranom od 8 inča ili manjim. To znači da većina njih čak ne može ni da se smatra zamjenom za PC. Zapravo, kada se pogledaju podaci korišćenja tableta, oni se najviše koriste u noćnim časovima dok su personalni računari najviše aktivni tokom dana.

Naravno, veliki broj ljudi koristi tablete tokom dana, kako za zabavu tako i za poslovne potrebe, ali ovi podaci svakako se odnose na najveći broj vlasnika tableta.

Ukoliko prihvatimo podatak da se najveći broj tableta koristi zajedno uz PC, onda možemo da zaključimo da su personalni računari itekako važni korisnicima. Sa druge strane, sasvim je sigurno da će u nekom trenutku kompjuteri morati da budu zamijenjeni tako da dolazimo do pitanja: Kada će se ovo desiti i da li će to imati uticaj na tržište tableta?

Dokazi pokazuju da je 2013. godina bila izgubljena za personalne računare.

Najveći broj personalnih računara koji se trenutno koriste su stari četiri godine ili više, a dobar dio njihovih korisnika nije imao potrebu da ih mijenja zahvaljujući kupovini tableta, a oni koji to nisu učinili svakako to planiraju i to bi moglo da označi novi početak za personalne računare kao i da utiče na prodaju tableta.

Tablet/PC hibrid: Kada potrošači budu došli u situaciju da moraju da mijenjaju svoj PC, postoji mogućnost da će željeti da uzmu nešto poput Microsoftovog Surface-a.

Prigovor ovakvom načinu razmišljanja jeste činjenica da većina i dalje ipak želi najbolji PC za svoje potrebe i najbolji tablet za svoje potrebe. To znači da će mnogi i dalje kupovati dva odvojena uređaja koji su najbolji za njihove potrebe.

Međutim, inovativni proizvodi i niže cijene svakako mogu da promijene ovakav način razmišljanja i okrenu korisnike ka 2 u 1 uređajima, ali revoluciju najvjerovatnije treba tražiti u sveri tableta prije nego personalnih kompjutera s obzirom na njihovu zrelost.

Izvor: b92.net

Portal Analitika