Zanimljivosti

Sezona cvekle - iskoristite je za jačanje organizma

okcvekla
C
vekla, koju ovih zimskih mjeseci možemo da nađemo na svakoj trpezi, vodi porijeklo sa Mediterana, ali se sada gaji širom svijeta. Ona je prava riznica korisnih sastojaka i zbog svoje ljekovitosti odavno se koristi u narodnoj medicini.

Sezona cvekle - iskoristite je za jačanje organizma
Portal AnalitikaIzvor

Zbog svojih ljekovitih sastojaka, najviše se koristi koren. Sadrži malo kalorija, a dosta korisnih sastojaka, vitamina i minerala. Od korijena se cijedi sok koji je veoma ljekovit.

Ima veliku moć obnavljanja krvi i njenih krvnih zrnaca. Redovno konzumiranje svježe cvekle i soka od cvekle utiče na snižavanje krvnog pritiska. Zbog velikog bogatstva gvožđa koje sadrži koristiti se kod anemije. Cvekla je jedna od par namirnica koje sadrže velike količine gvožđa.

Ukoliko je cvekla mekana, može se oljuštiti svježa, izrendati i u nju dodati malo soka iz limuna i nekoliko kapi maslinovog ulja.

Cvekla se najčešće kuva 20 do 40 minuta. Veće glavice se kuvaju i do sat i po. Cveklu nikako ne treba prilikom kuvanja probosti da aktivne supstance ne bi istekle. Nakon kuvanja cvekla se oljušti, seče na krugove ili komade i pripre mi kao salata tako što se prelije marinadom od maslinovog ulja, soli, bibera, kima i rena. Umjesto sirćeta obavezno koristiti sok iz limuna.

Vitamin C sprječava da se eventualni nitrati prilikom konzumacije pretvore u kancerogene nitrosamine. Salata je najzdravija od svježe ribane cvekle.

 

 

Portal Analitika