Kultura

MILIĆ: Novac izostao jer ULUCG nije dostavilo Komisiji validno rješenje o registraciji

2712milic1
P
rema informaciji koju je Ministarstvo kulture dobilo od Komisije za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama, ULUCG nije u konkursnoj dokumentaciji dostavilo validno rješenje o registraciji, zbog čega je u postupku predselekcije diskvalifikovano, izjavila je za Portal Analitika pomoćnica ministra kulture za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Dragica Milić.

MILIĆ: Novac izostao jer ULUCG nije dostavilo Komisiji validno rješenje o registraciji
Portal AnalitikaIzvor

Reagujući na jučerašnje obraćanje javnosti predstavnika Udruženja likovnih umjetnosti Crne Gore, koji smatraju skandaloznim odluku da Komisija za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama Ministarstva finansija ne odobori sufinansiranje njihovog projekta 69. godišnje izložbe članova Udruženja, Milić je navela detalje koji bacaju novo svjetlo na ovaj nemio događaj.

- Razumijemo ogorčenost NVO Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore zbog odluke Komisije za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama i činjenice da na ovogodišnjem konkursu nijesu dobili sredstva. Međutim, taj osjećaj ne znači da mogu neobjektivno i nerealno optuživati druge za propuste za koje su sami odgovorni – kaže ona i potcrtava:

- Prema informaciji koju je Ministarstvo kulture dobilo od Komisije za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama, ULUCG nije u konkursnoj dokumentaciji dostavilo validno rješenje o registraciji, zbog čega je u postupku predselekcije diskvalifikovano. Sve nevladine organizacije bile su u obavezi da se, u skladu sa Zakonom o NVO, preregistruju do kraja avgusta prošle godine, što ULUCG nije uradilo, pa to, nažalost, dovodi u pitanje regularnost njegovog rada.

Milić podsjeća da je novi Zakon o nevladinim organizacijama stupio je na snagu 1. januara 2012. godine, te da se i njime nastavlja već utvrđena praksa centralizovanog modela finansiranja nevladinog sektora.

- Tokom javne rasprave o ovom zakonu, koja je vođena u 2011. godini, nevladin sektor je imao indolentan odnos, a to je bila prilika da se ukaže na negativnu refleksiju koju će njegova primjena imati na njihov budući rad i opstanak. Ministarstvo kulture je dalo primjedbe na tadašnji Nacrt zakona o nevladiniim organizacijama, insistirajući na drugačijim rješenjima. Ali, kako osim našeg mišljenje nije bilo nikakvih drugih reakcija nevladinih organizacija iz domena kulture, dostavljeni prijedlozi i sugestije nijesu prihvaćeni od predlagača zakona, a to su Ministarstvo unutrašnjih poslvoa i javne uprave i Ministarstva finansija.

Pomoćnica ministra kulture za kulturno-umjetničko stvaralaštvo podsjeća da je ovim Zakonom, prema tumačenju njegovih predlagača, državni organi ne mogu da finansiraju djelatnosti i aktivnosti nevladinih organizacija. Naime, to pravo se može ostvariti samo preko Komisije za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama, koja je formirana pri Ministarstvu finansija.

2612ulucg- Ministarstvo kulture je do donošenja zakona imalo korektnu saradnju sa nevladinim sektorom iz oblasti kulture, posebno strukovnim udruženjima koja su bili naši partneri u realizaciji najznačajnih projekata međunarodne saradnje i prezentacije crnogorske kulture, i to ne samo u oblasti likovne umjetnosti, već i u drugim oblastima kulture. Međutim, dosljedna primjena i poštovanje zakona nas obavezuje, tako da u ovom trenutku ne postoji mogućnost niti imamo zakonski osnov za finansijsku podršku nevladinim  organizacijama. Koliko je nama poznato, ULUCG pored izuzetno atraktivnog prostora i kompletne infrastrukture kojima raspolaže slobodno i u duhu svojih poslovnih interesa, a koje im je ustupila država, ima i višegodišnji sporazum o saradnji sa državnom ustanovom kulture Centrom savremene umjetnosti Crne Gore i, zahvaljujući toj saradnji, ima obezbijeđen dio izvora za realizaciju svojih djelatnosti – navodi Milić za naš portal.

Ona kaže i da će nastojati da pronađu način kako bi budućom podrškom udruženjima, „najznačajnijim oblicima rada u nevladinom sektoru u kulturi“, obezbijedili bar djelimičnu održivost sektora. Posebno akcentira dio aktivnosti NVO-a koje su Zakonom o kulturi definisane kao obaveze strukovnih udruženja, a odnose se na zaštitu stručnih, profesionalnih i socijalnih prava umjetnika i ostvarivanje, odnosno unaprjeđivanje stručnih i profesionalnih standarda u određenoj oblasti kulture.

- To su veoma komleksna pitanja, od javnog značaja za razvoj kulture, ali i unaprjeđenje kvaliteta života i rada samih umjetnika, kojima se, nažalost, na adekvatan način još uvijek ne bavi nijedno udruženje umjetnika. Buduća podrška Ministarstva biće uslovljena  odgovarajućim formalno-pravnim uslovima, ali će se, takođe, insistirati i na reprofilaciji i unaprjeđenju djelatnosti, jer osnovna funkcija i uloga udruženja ne može biti samo organizovanje izložbi ili štampanje knjiga, već, prije svega, moraju biti čvrsti i odgovorni partneri državnih organa u ostvarivanju i zaštiti socijalnih, ekonomskih, autorskih i drugih prava umjetnika – zaključuje Milić.

Podsjećamo, ULUCG je juče ozvaničilo da odlukom Komisije za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama, koji novac dobijaju iz zajedničkog fonda od igara na sreći, ove godine nisu uspjeli da obezbijede novac iz budžeta za 69. godišnju izložbu, koja se održava u martu. Oni su istakli da je to samo jedan u nizu pokazatelja inferiornog odnosa Ministarstva kulture prema ovom, izuzetno značajnom strukovnom udruženju koje ima više od 420 članova. Tom prilikom su pozvali resorno minstarstvo da još jednom razmotri mogućnost vraćanja ULUCG-u statusa od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, koji su imali prije donošenja Zakona o nevladinim organizacijama, i time - barem djelimično riješi - problem finansiranja ovog Udruženja iz državnog budžeta.

K.J.

Portal Analitika