Kultura

Isak HARAČIĆ: Audicije za MAW u Kotoru pokazaće koliko u regionu ima dobrih muzičara

2512Isak
Održavanjem audicije u našem regionu, omogućuje se mladim muzičarima da u „svom komšiluku“ polažu audiciju za jedan prestižan festival. Ja sam siguran da će se ubrzo i vidjeti koliko ovdje ima zaista dobrih, mladih muzičara, kaže za Portal Analitika violončelista Isak Haračić.

Isak HARAČIĆ: Audicije za MAW u Kotoru pokazaće koliko u regionu ima dobrih muzičara
Portal AnalitikaIzvor

 

KotorArt i Odbor za gradove pobratime Santa Barbare i Kotora nastavljaju izuzetno značajnu saradnju, pa će 12. februara naredne godine u Kotoru ponovo biti održana audicija za mlade muzičare koji žele da pohađaju Ljetnju školu na Zapdnoj muzičkoj akademiji (Music Academy of the West) u Santa Barbari.

Tim povodom razgovarali smo sa Isakom Haračićem iz Bosne i Hercegovine, jedinim od 16 kandidata iz svih zemalja regiona koji su se predstavili na prvoj audiciji za MAW, koji je dobio priliku da ljetos bude među najboljim mladim muzičarima iz cijelog svijeta.

Haračić je prvi čelista Sarajevske filharmonije i član međunarodnog Orkestra bez granica (No Border Orchestra) kojim rukovodi Premil Petrović.

Za Portal Analitika ističe da je tek nakon nekoliko radnih dana na MAW u Santa Barbari, shvatio koliku čast i odgovornost predstavlja to što je jedan od 160 odabranih studenata.

- Kada sam vidio da u kvartetu, odnosno orkestru sarađujem sa najboljim muzičarima sa Džulijarda (Julliard), Jejla (Yale) ili Rajsa (Rice), bio sam izuzetno zadovoljan, jer me je žiri vidio kao nekoga ko se može uklopiti u tu sredinu – dodaje on.

I, naravno, izražava nadu da će i naredna audicija pružiti ovakvu priliku nekome od kandidata.

ANALITIKA: Što je za Vas značilo da, kao mladi interpretator, pokazanim umijećem budete među 160 odabranih iz cijelog svijeta?

HARAČIĆ: I prije nego što mi je zvanično rečeno da sam položio audiciju, bio sam veoma sretan i uzbuđen. Ali, tek pošto je prošlo nekoliko prvih „radnih dana“ u Santa Barbari, shvatio sam kolika je čast i odgovornost biti jedan od tih 160 studenata. Kada sam vidio da u kvartetu, odnosno orkestru sarađujem sa najboljim muzičarima sa Džulijarda (Julliard), Jejla (Yale) ili Rajsa (Rice), bio sam izuzetno zadovoljan, jer me je žiri vidio kao nekoga ko se može uklopiti u tu sredinu.

2512Isak1ANALITIKA: Kako je izgledao jedan „običan“ radni dan na Ljetnjoj školi na MAW?

HARAČIĆ: Dan počinje ustajanjem oko sedam časova, doručkom i prelijepom vožnjom duž okeana do Akademije, gdje u 9.30 časova počinje proba orkestra. Nakon te probe - ručak, pa probe kamernog ansambla, probe s korepetitorom, individualno vježbanje, slušanje ili sviranje na masterklasu... I, napokon, večera. Nekim danima nam se posreći da imamo dva sata slobodnog vremena, i to se, skoro po pravilu, iskoristi za odlazak na plažu, koja je pet minuta hoda od Akademije. Nakon večere, još vježbanja i eventualno slušanje koncerta.

ANALITIKA: Na kraju, što za jednog umjetnika predstavlja mogućnost da se proteklog ljeta nađe na prestižnoj Music Academy of the West, zahvaljujući audiciji koja je početkom godine održana u Kotoru?

HARAČIĆ: Što se tiče audicije u Kotoru i mog učestvovanja na MAW, vrlo je jasno: da nije bilo audicije u Crnoj Gori, ja se ne bih otišao na Akademiju! Troškovi puta za odlazak na audiciju u London - koji je jedini evropski grad u kome je održana audicija, pored Kotora - bi bili preveliki, a u praksi je pokazano da se bolji utisak ostavi na audicijama koje se sviraju uživo, umjesto onih snimljenih na DVD-u. Održavanjem audicije u našem regionu, omogućuje se mladim muzičarima da u „svom komšiluku“ polažu audiciju za jedan prestižan festival. Ja sam siguran da će se, zbog napora koji se ulažu u Kotoru i u SAD-u na pripremi nove audicije, ubrzo i vidjeti koliko ovdje ima zaista dobrih mladih muzičara. Raduje me što će se to dogoditi, jer to znači da neću biti jedini sa ovih prostora koji je pohađao Music Academy of the West.

K.JERKOV

Portal Analitika