Abiznis

Mala i neopremljena flota i ilegalni ribolov unazađuju crnogorsko ribarstvo

3010brod
E
vropska komisija ocijenila je u ovogodišnjem izvještaju da je Crna Gora postigla napredak u oblastima poljoprivrede, ali ne i u ribarstvu. U Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja za Portal Analitika kažu da su nedostaci crnogorskog ribarstva nedovoljna usaglašenost zakona sa pravnom tekovinom EU u oblasti ribarstva, mala i neopremljena flota, ilegalni ribolov, ali i nepostojanje ribarskih luka sa mjestima prvog iskrcaja i mjestima prve prodaje.

Mala i neopremljena flota i ilegalni ribolov unazađuju crnogorsko ribarstvo
Portal AnalitikaIzvor

Takođe, imamo slabe statističke podatke kada je u pitanju ribarstvo, kao i mali broj zaposlenih u Ministarstvu.

Naša zemlja ima malo učešće ribarstva u BDP oko 0,5 odsto, dok je u većini zemalja EU ova privredna grana veoma razvijena.

U Ministarstvu su našem Portalu kazali da uočene nedostatke i načine njihovog prevazilaženja treba posmatrati kao sastavni dio procesa. Uspostavljenje funkcionalnog sistema je, kažu, u interesu svih, prije svega zbog toga što će obezbijediti korištenje resursa u moru na održiv način.

„Budući da se radi o korišćenju zajedničkih, migratornih resursa, mehanizmima zajedničke ribarske politike EU reguliše se prekomjerna izgradnja ribarskih plovila i neracionalna eksploatacija koja bi ugrozila biološku obnovljivost bogatstva mora“, ističu u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Da u oblasti ribarstva ima i pozitivnih pomaka pokazuje, kako su kazali, unaprijeđenje sistema kontrole. Uspostavljen je sistem za satelitsko praćenje plovila i razvijen ribarski informacioni sistem.

No, u Ministarstvu naglašavaju da je potrebno postepeno jačanje ljudskih kapaciteta, bolja usklađenost Zakona o morskom ribarstvu i marikulturi sa evropskim zakonodavstvom, Program razvoja i Plan upravljanja ribarstvom.

3010brod2

U ovom resoru ističu da će kroz agrobudžetske mjere intenzivirati podršku razvoju sektora ribarstva.

Suština je da tokom pregovora Crna Gora usaglasi nacionalno zakonodavstvo sa pravnom tekovinom EU i temelji svoje ribarstvo na postulatima Zajedničke ribarske politike.

Da nam u oblasti ribarstva predstoji mnogo posla govori i dug spisak mjera koje ćemo morati preduzeti kakao bi naše ribarstvo uskladili sa onim u Evropi.

U Ministarstvu naglašavaju da je neophodno utvrditi pravila za obavljanje održivog ribarstva, bezbjednog po morsku okolinu. U tom smislu treba stvoriti zakonske i tehničke pretpostavke za sprovođenje pravila, a postulati zajedničke ribarske politike su i kontrola i veličina ribarske flote, finansijska pomoć kroz Evropski fond za pomorstvo i ribarstvo, te pregovori u ime cijele Unije s nadležnim međunarodnim organizacijama i ostalim zemljama svijeta. Kako bi unaprijedila svoje ribarstvo Crna Gora će morati da učini više i na razvoju akvakulture, kao i finansiranju naučno-istraživačkih projekata.

Bez sumnje u oblasti ribarstva će trebati još mnogo uraditi kako bi umjesto dosadašnjig 0, 5 odsto učešća u BDP-u on bilo veće i ribarstvo dostiglo nivo onog u Evropskoj uniji.

Da je oblast robarstva zahtijevna uvjerila se i susjedna Hrvatska koja je pregovarala punih 12 godina.

foto: pticica.com, na vodi.com

Portal Analitika