Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • 18. ITF Bar: Gran pri za dokumentarac „Nema vela iza rešetaka“, tri nagrade za crnogorske autore

18. ITF Bar: Gran pri za dokumentarac „Nema vela iza rešetaka“, tri nagrade za crnogorske autore

2610itfs
D
okumentarni film „Nema vela iza rešetaka“ u produkciji švedskog Nimafilm-a dobitnik je Gran prija 18. Internacionalnog televizijskog festivala koji je večeras završen u Baru.

18. ITF Bar: Gran pri za dokumentarac „Nema vela iza rešetaka“, tri nagrade za crnogorske autore
Portal AnalitikaIzvor

Tako je odlučio žiri kojim je predsjedavala Iveta Pospisilova, a činili su ga još Đorđe Milosavljević, Koen Suidgest, Kristina Ljevak i Vladimir Perović.

Kako se ističe u njihovom obrazloženju, ostvarenje koje je režirala Nima Sarvestani nagrađeno je „za izuzetan prikaz tajnog svijeta Avganistanki koje se bore za prava žena i za bolji i humaniji svijet“.

No, možda je mnogo značajnije to što su ove godine od 19 nagrada čak tri pripale crnogorskim programima.

Polučasovni film „Sve to“ Montenegro Art Production-a, u izvršnoj produkciji Artikulacije, a koji je režirao Branislav Milatović, nagrađen je Zlatnom maslinom – glavnom nagradom u kategoriji dramskog ili serijskog igranog programa „za kreativnost i staloženost tokom obraživanja tako osjetljive teme“. Žiri je odlučio i da poznatog crnogorskog pisca Ognjena Spahića, koji je svoju istomenu kratku priču pretočio u scenario za ovaj film, nagradi za njegov trud. „Pisac scenarija nam je pomogao da uvidimo način da djecu naučimo lakšem razumijevanju i prihvatanju teških životnih trenutaka“, naveo je žiri.

2610svetoLaureat je i Televizija Crne Gore, za produkciju dokumentarne emisije „Maganik 11.09“, čiji je reditelj Saša Terzić. Riječ je o nagradi za nabolji autorski pristup za dokumentarni odnosno istraživački program, koji podrazumijeva izuzetnu režiju, scenario i produkciju. Žiri smatra da je „Maganik 11.09“ zavrijedio nagradu „za moderan pristup istraživanju avionske nesreće“.

Među laureatima se posebno ističe i Češka televizija. Njenim produkcijama su pripale Producentska nagrada festivala „za izvanredan uspjeh u svim kategorijama“, jer je primjer „kako državna TV kompanija iznalazi, kako finansijska, tako i kreativna sredstva da bi napravila izvrsne TV programe“, zatim Specijalna nagrada Žirija za dokumentarni film „Ljubav u grobu“ u režiji Davida Vondarčeka, i Nagrada za nabolji autorski pristup za kratku TV forme koja je pripala „Jirki i bijelim miševima“ u režiji Karelja Janaka. Uz to, čak dvije nagrade pripale su izueztno popularnoj serijskoj produkciji „Cirkus Bukovski“: Jan Pahl je dobio Nagradu za najbolju režiju igranog dramskog programa, dok je Petr Pauer pripala Nagrada za najbolju montažu igranog programa.

U kategoriji dokumentarnog odnosno istraživačkog TV programa, Zlatna maslina pripala je produkciji Danijela De Valka (Belgija/Kolumbija) „Prepušten slučaju“, u režiju Frederika Jana Depikerea. Nagrada za najbolji vizuleni identitet, tačnije fotografiju i montažu dobio je dokumentarac „Čar – ničije ostrvo“, reditelja Surava Sarangija, u koprodukciji kuća Son et lumiere, Stefilm, Final Cut For Real, Cinema Oslo (Indija, Japan, Italija, Danska, Norveška) čiji fotografiju potpisuju Rabindranat Das, Minarul Mondal i sam reditelj.

Zlatnu maslinu za najbolji dokumentarni program iz oblasti ekologije i turizma dobio je „Tihi osvajači“, produkcija mađarskog Natfilm Hungary Kft u režiji Sabolca Mosonija. Nagrada za najbolji vizuelni identitet u ovoj kategoriji pripala je Ivu Nerenbergu, Janu Henriksonu i Rolfu Štajnmanu za emisiju „Švedska (Divlja Skandinavija)“ u režiji Olivera Gecla i koprodukciji Gulo Film Productions For NDR i Doclights iz Njemačke.

Nagrada Dragan Radulović, koja predstavlja glavnu nagradu u kategoriji dječjih programa, otići će u ruke producentima iz kuća A Team Productions, UFilm-Ushort i Enjazz (Belgija, Irak, UAE) za „Bagdadskog Mesija“ u režiji Sahima Omara Kalife.

2610praznoU kategoriji igranog dramskog programa, Nagradu za najbolju fotografiju dobio je Pjotr Duhovskij za „Pečorin“, u režiji Romana Krušča i produkciji Leonid Litval Globus Film Studio (Rusija). Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je legendarnom Klausu Mariji Brandaueru za rolu u filmu „Prazno“, u režiji Nikolausa Lejtnera i produkciji austrijskog ORF-a, a dok je njegova partnerka u istom filmu, Martina Gedek dobila je Nagradu za najbolju žensku ulogu.

Konačno, u kategoriji kratke TV forme, koju čine reklame i muzički videi, Zlatna maslina odlazi u Francusku za „Djeda Mraza“, čiju produkciju potpisuje Hamiš Said, a režiju Valid Matar. Nagrada za najbolji vizuelni identitet u ovoj kategoriji pripala je Sergeju Cisu, koji je ujedno i reditelj „Drugog vjetra“, rađenog u produkciji Julije Travnikove (Rusija).

Podsjećamo, direktorica ITF-a u Baru je Ljiljana Đinđinović, a kreativna direktorica rediteljka Marija Perović.

Internacionalni televizijski festival realizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Opštine Bar.

 

 

 

 

 

 

Portal Analitika