Kultura

Sedma sezona CSO: Vrijeme je za crnogorske umjetnike

2110cso2
S
edma sezona Crnogorskog simfonijskog orkestra – druga pod vođstvom maestra Grigorija Kraska - ponudiće će publici 24 premijere na tridesetak koncerata koje će održati, prevashodno, u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Sedma sezona CSO: Vrijeme je za crnogorske umjetnike
Portal AnalitikaIzvor

Ponovo ćemo ugostiti violončelistu Denisa Šapovalova, zatim pijaniste Ritu Kinku i Simona Trpčeskog, dirigenti Bojan Suđić i Uve Tajmer... Ali, posebno raduje što će brojni biti crnogorski muzičari – oni koji djeluju u Crnoj Gori i van nje. Čućemo violinistu Romana Simovića, čembalistu Egona Mihajlovića, vokalne solistkinje Ivanu Čanović i Biljanu Kovač, i pijanistkinju Vesnu Đokić.

To je siže programa kako ga je danas predstavio Žarko Mirković, direktor Muzičkog centra Crne Gore u okviru kojeg djeluje CSO, koji će do jula naredne godine izvoditi naš najznačajniji instrumentalni ansambl. Još jedna godina bez vlastite koncertne sale, prostora za probe, u par riječi – vlastite kuće, pa se direktor MCCG zahvalio nacionalnom teatru na višegodišnjem gostoprimstvu.

- Jedna od kuća bez kojih ne možemo slavi 60 godina postojanja. MCCG počinje sedmu, i ta razlika nas intimno ostavlja u nadi da onima koji počinju treba malo više pažnje od onih koji traju već toliko dugo. Svjesni smo teških uslova i vremena koje dijelimo. Ali teški uslovi nisu ono na što se žalimo, već nešto za što se nadamo da će uskoro biti riješeno – kazao je on.

Sa čime se još MCCG u kriznim vremenima – naročito kad je riječ o kulturi – danas suočava, Mirković precizira:

- Drugi problem je opšte mjesto, a to je nedostatak novca. Zato su mnogi ugašeni kulturni projekti i institucije širom svijeta. I to nije problem samo naše države i njenog odnosa prema nama, nego nešto što je opštepoznato i uslovljava naše želje. Sa druge strane, postoje mnogi pozitivni inputi i nagovještaji da se taj hronični nedosatak biti nadoknađen.

Osim prostora i novca, treći „hronični“ problem za CSO je - nedostatak kadra.

- I dalje nije kompletna ponuda muzičara u Crnoj Gori koji zadovoljavaju naše standarde. A kako je Crna Gora mala, prinuđeni smo da nekada angažujemo one sa strane. Takođe, nismo u mogućnosti da zaposlimo nove muzičare, jer kao (državna) javna ustanova nemamo prava na nove radnike – dodaje Mirković.

I pored toga, pred nama je sezona tokom koje će podgorička publika imati priliku da skoro svakog od narednih devet mjeseci, čuje po dva koncerta u izvođenju CSO. Uz to, pojašnjava direktor MCCG, proširili su krug prijatetalja koji im pomaže „u onome što žele da prenesu crnogorskoj kulturi“.

- Treću sezonu zaredom naš sponzor Erste banka. Izuzetno nam je drago što ugledne kompanije, poput ove, u CSO prepoznaju instituciju i misionara koji radi nešto što biva prepoznato kao kvalitetno u kulturi. Nadamo se i da će to partnerstvo u boljim vremenima biti bolje. Ove godine smo napravili dogovor i sa kompanijom Uniqa osiguranje, koji takođe prepoznaju značaj CSO za razvoj savrmenene crnogorske muzike – kazao je Mirković.

Niz potpisanih ugovora nastavlja i prvi ugovor sa Centrom za kulturu Tivat za dva koncerta ove sezone. Mirković ističe da su njime definisani uslovi „koji su apsolutno prihvatljivi“ za obije strane, i izražava nadu da će koncertima „donijeti građanima Tivta posebno zadovoljstvo“. Takođe je najavio da teže tome da slične ugovore napravimo i druge centre za kulturu širom Crne Gore, koji imaju minimum uslova za nastup CSO.

Nastavlja se saradnja sa ambasadama u Crnoj Gori, gdje prednjači austrijska, s kojom je do sada realizovano 15 koncerata. Zahvaljujući Martinu Pameru, doskorašnjem ambasadoru Austrije u našoj zemlji, a od skora u Bosni i Hercegovini, CSO predvođen dirigentom Uveom Tajmerom nastupiće s istim programom, četvrtim „Pozdravom iz Beča“, u Podgorici i Sarajevu. Mirković potcrtava da izuzetno cijene pomoć svih. S druge strane, i oni podržavaju značajne projekte.

- I mi smo postali prijatelji i podržavaoci Nikšić Guitar Festa, gdje smo imali koncert na otvaranju. Riječ je o dobro koncipiranom festivalu i dobro nam dođe ta uzajamna saradnja, koja će se nastaviti – dodao je direktor MCCG.

Kada je riječ o repertoarima koncerata, Mirković se prije svega pohvalio da će CSO u sezoni 2013/2014 imati tri samostalna koncerta, kako bi se „na pravi način pokazali kao ansambl, bez sklanjanja iza soliste“, ali i zbog toga što angažovanje solista iziskuje dodatna sredstva.

- Sezonu započinjemo koncertom koji priređujemo u saradnji sa Ambasadom Poljske, i kojim će biti otvoreni „Dani Poljske u Crnoj Gori“, kao što je to bilo i prošle godine. Biće jako zanimljiva, siguran sam i jako kvalitetna, i mislim da će donijeti mnogo radosti - i publici i nama. I ovu sezonu koncipirali smo tako da smo pozvali stare i nove prijatelje, naše i strane, koji su u vrhu reproduktivne umjetnosti. Moram istaći da smo sa mnogima dobro sarađivali i da nam se brojni inostrani umjetnici rado vraćaju.

2110cso1Tako nas nakon pijaniste Pjotra Šihovskog na otvaranju sezone, 24. oktobra, u decembru očekuje susret sa već poznatim čelistom Denisom Šapovalovim i mladom crnogorskom pijanistkinjom Vesnom Đokić. U januaru će solista biti nekadašnji, dugogodišnji basista CSO Zoran Marković, a u februaru naš proslavljeni čembalista, Egon Mihalović, zatim violinista Nandor Sederkenji i sopran Brigita Šimon, kao i članovi CSO: Srđan Palačković (udaraljke), Jarina Denisenko (oboa), Petar Garić (klarinet), Igor Lazić (horna) i Mihajlo Radivojević (fagot). Mart će obilježiti gostovanje violiniste Romana Simovića, a april pijanista Simon Trpčeski, u okviru festivala A tempo. Za maj Mirković najavljuje povratak pijanistkinje Rite Kinke u Podgoricu nakon deset godina, i sada već poznatog mladog pijaniste Lukasa Genijušas, dok će sezonu u junu zatvoriti dvije mlade crnogorske vokalne solistkinje Ivana Čanović (sopran) i Biljana Kovač (alt).

Dirigent Robert Homen, sin Antuna Homena, imaće debi u Crnoj Gori dirigujući CSO. Niz atraktivnih gostiju na dirigentskom mjestu nastavljaju ovdašnjoj publici već dobro poznati Uve Tajmer, zatim Bojan Suđić, pa Ronald Colman i Elizabet Atl.

- Programi su sastavljeni od autora čiju smo muziku imali priliku često da čujemo – dakle klasičan repertoar, ali i premijere. Biće izvedena djela Betovena, Mendelsona, Šuberta, K.F.E. Baha, Mocarta, Čajkovskog, Stravinskog i bečkih autora. Premijerno u Crnoj Gori biće izvedena Šesta simfonija Čajkovskog - „Patetična“, koje će biti jedino djelo na programu te večeri, jer predstavlja vrhunac i izvođački je veoma zahtjevna. Nadam se da će to biti uživanje i za orkestar i za publiku. Veliki izazov u februaru je Svita iz baleta „Romeo i Julija“ Prokofjeva. To je izuzetno složen projekat, i na sceni će biti najveći ansambl, jedan od onih gdje ćemo angažovati i goste sa strane - precizirao je Mirković.

Među djelima predviđenim za sezonu pred nama su i više kompozicija Sen-Sansa, Honegerova Simfonija za gudače, djela Martinova i Nina Rote poznatog po muzici za filmove Felinija i Kopole.

- Konačno, premijerno ćemo izvesti Drugu simfoniju Redža Mulića, kompozitora rođenog u Plavu, koji je radni vijek proveo u Prištini, pa ga djelimično smatramo svojim i odnosimo se prema tome kao prema dijelu naše muzičke tradicije. Orkestrom će dirigovati Radovan Papović, a solista na klaviru biće Vesna Đokić – najavio je direktor MCCG i dodao kako je koncert zbog sredstava od prošle premješten u ovu sezonu.

Iako najava sedme sezone CSO može izgledati oskudna, ona je sve osim toga. Pored toga što će ovaj ansambl samo na sceni CNP-a nastupiti 15 puta, konačno ćemo čuti crnogorske umjetnike – manje i više afirmisane – koji će ovdašnjoj publici pokazati svoje umijeće. Tako će i profesionalci i ljubitelji klasične muzike imati priliku da znaju po čemu nas cijene u svijetu.

K.J.

Portal Analitika