Kultura

Slovenački pjesnik Tomaž Šalamun dobitnik Njegoševe nagrade za 2013. godinu

salamun
S
lovenački pjesnik Tomaž Šalamun dobitnik je Njegoševe nagrade za 2013. godinu, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva kulture.

Slovenački pjesnik Tomaž Šalamun dobitnik Njegoševe nagrade za 2013. godinu
Portal AnalitikaIzvor

Međunarodni žiri odluku je donio na današnjem zasjedanju u Ministarstvu kulture na Cetinju. Sedmočlani Žiri pred sobom je imao 21 prijedlog koje su kandidovali selektori iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

U uži izbor od devet kandidata su ušli: Svetislav Basara, Georgi Gospodinov, Drago Jančar, Miljenko Jergović, Mladen Lompar, Mateja Matevski, Tomaž Šalamun, Vlada Uroševik i Marko Vešović.

Šalamunu će ovo visoko književno priznanje biti uručeno 12. novembra na Cetinju, i to od strane predsjednika Crne Gore.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, u dosadašnjem radu Žiri je raspravljao o dvadesetjednom predlogu koje su kandidovali selektori iz: Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, a potom je u kontekstu vrednovanja estetskih dostignuća napravio uži izbor od devet kandidata za dodjelu ovog uglednog međunarodnog priznanja. U skladu sa poslovnikom o radu, Žiri je na sjednici prethodno utvrđenu listu od devet kandidata javnim glasanjem sveo na uži izbor u koji su ušli: Tomaš Šalamun, Mateja Matevski i Drago Jančar, a nakon toga je tajnim glasanjem, većinom glasova, odlučio da Njegoševu nagradu dodijeli pjesniku iz Slovenije Tomažu Šalamunu.

Tomaž Šalamun je jedan od najistaknutijih slovenačkih i evropskih pjesnika i lider istočno evropske avangarde. Rođen je u Zagrebu, a odrastao u Kopru. Na Ljubljanskom univerzitetu je diplomirao istoriju umjetnosti. Dobitnik je Fulbrajtove stipendije, vanredni profesor na univerzitetima u SAD-u. Autor je 42  zbirke poezije, objavljenih u Sloveniji; djela su mu prevođena na dvadeset jezika svijeta i dobitnik mnogih književnih nagrada, među kojima su dvije Prešernove nagrade, Evropska nagrada za poeziju u Minsteru, u Njemačkoj i Zlatnog vijenca Struških večeri poezije u Ohridu.

Članovi Žirija su se saglasili da Njegoševa nagrada kao prestižno priznanje nastavlja ustanovljenu tradiciju estetskog vrednovanja književnih djela, koja svojim specifičnim – jezičkim, stilskim i kulturnim kodovima prevazilazi uske nacionalne granice i evoluira u široki, ne samo slovenski, već globalni kod.

Takođe, Petar II Petrović Njegoš predstavlja parabolu vrhunskih dometa književnosti pisane na slovenskim jezicima. Sve navedeno, istakao je Žiri, Njegoševu nagradu pozicionira kao jedno od velikih priznanja u književnosti južnoslovenskih naroda.

Da podsjetimo: shodno Zakonu o državnim nagradama, Njegoševa nagrada za 2013. godinu dodjeljuje se autoru književnog djela koje je prvi put objavljeno u prethodne četiri godine na nekom od južnoslovenskih jezika, kao i na albanskom jeziku. Odluku o dobitniku Njegoševe nagrade donosi međunarodni Žiri koji imenuje Vlada u skladu sa utvrđenom zakonskom procedurom iz reda istaknutih književnika i naučnika, iz sedam zemalja zemalja regiona.

Ovogodišnji Žiri radio je u sastavu: akademik Zdenko Lešić (Bosna i Hercegovina), prof. dr sc Svetlozar Igov (Bugarska), akademik Katica Ćulavkova (Makedonija), prof. dr Aleš Debeljak (Slovenija), prof. Filip David (Srbija), akademik Sreten Perović (Crna Gora) i predsjednik Vlaho Bogišić (Hrvatska).

Portal Analitika