Kultura

Milatović: Duh FIAT-a se vratio zahvaljujući publici

1209kulik2
V
ečeras ćemo dočekati FIAT, njegov završni, takmičarski dio. Ali, već sada možemo reći: obnovili smo FIAT, kazala je direktorka Ana Vukotić rezimirajući danas prvih 12 dana festivala, koje je obilježio program Montenegro Art Guerilla.

Milatović: Duh FIAT-a se vratio zahvaljujući publici
Portal AnalitikaIzvor

Ono što se moglo primijetiti od otvaranja obnovljenog FIAT-a 1. septembra, do sinoć u Kuslevovoj kući, jeste brojna publika i – samim tim – veliko zadovoljstvo organizatora što su uspjeli da privuku pažnju već, po njima, manje značajnim segmentom. Zato Vukotić ističe da je festival „obnovljen uz podršku publike i s osjećajem da nam je svima potreban“.

- Brojne su činjenice kojima se možemo pohvaliti. Projektovali smo programe za 50 do stotinu ljudi, ali je svaki pratilo barem duplo više; da ne govorim o predstavama, jer smo tu imali i po 300 gledalaca. Dakle, oko 2.500 posjetilaca je ispratilo ispratilo program prvih 12 dana FIAT-a, tokom kojih smo predstavili oko 60 crnogorskih stvaralaca raznih profilacija i generacija – navela je Vukotić i dodala da partnerima u organizaciji takođe duguju veliku zahvalnost.

- FIAT je ove godine obnovljen na inicijativu Ministarstva kulture, i uz pomoć Glavnog grada, što nam uliva nadu da će od sada imati kontinuitet. No, ono što je najbitnije jeste da ćemo se boriti za taj internacionalni predznak FIAT-a. To smo donekle i uspjeli, jer već imamo ponude za narednu godinu. Namjera nam je da šire predstavimo njemačku kulturu kroz razne umjetnike - slikare, pisce, glumce – najavila je direktorica FIAT-a.

S optimizmom, zato, u organizaciji festivala dočekuju naredni, prvi dan takmičarskog programa Politički teatar.

- Tročlani žiri koji će odlučivati o nagradama za šest predstava, su Sonja Vukićević, koreograf i balerina iz Srbije, Matko Botić, kritičar i teatrolog iz Hrvatske i crnogorski dramaturg Vasko Raičević. Biće dodijeljene nagrade za najbolju predstavu, režiju odnosno autora, i najbolje glumačko ostvarenje – precizirala je Vukotić i dodala da je dizajn statue koja će biti dodijeljena laureatima uradio Aleksandar Vukotić.

Slobodan Milatović, predsjednik Umjetničkog savjeta FIAT-a, ponovio je riječi koleginice Vukotić o izuzetnom uspjehu ovodnog dijela festivala, za koji nisu ni očekivali da će privući brojnu publiku.

- Duh FIAT-a se vratio zahvaljujući publici, po kojoj je festival inače preopznat u regionu. Tako je FIAT ušao na velika vrata među publiku i prije njegovog zvaničnog početka, a atmosfera je poput one iz najboljeg vremena festivala.

Od sjutra, dodao je, pred podgoričkom publikom će biti predstave političkog, angažovanog teatra. On podsjeća da iz svake republike bivše Jugoslavije imaju po jedan komad, iako im to nije bila namjera. Uz to, svaka predstava je drugačija u pristupu, žanru, a sa jasnim odnosom prema aktuelnoj politici.

- Međutim, problem će predstavljati broj gledalaca koji mogu da prate predstave, jer su sve koncipirane da se izvode pred malobrojnom publikom. Zato se unaprijed izvinjavamo što neće moći svi da uđu, jer smo svjesni da će to biti značajan problem.

Milatović je najavio i da su zbog vremenskih prilika morali da promijene prostor u kome će biti igrane dvije predstave: umjesto atrijuma Muzičke škole, biće to Velika scena KIC-a „Budo Tomović“,  na kojoj će sa glumcima biti i gledaoci. On je dodao i da je za subotu najavljena rasprava o političkom teatru sa više sagovornika, a da će FIAT u nedjelju zatvoriti koncert popularne alternativne hrvatske grupe „Let 3“.

Ana Matić, grafička dizajnerka koja je ujedno osmislila internet stranice FIAT-a, kazala je da će sajt dobiti svoj pravi oblik tek nakon završetka festivala. Kao takav, nastaviće da živi, dopunjava se materijalima sa ovogodišnjeg, ali i svih onih prošlih izdanja FJAT-a i FIAT-a.

Kada je riječ o cjelokupnom vizuelnom identitetu obnovljenog FIAT-a, Matić kaže kako je bila izuzetno počastvovana pozivom koji su joj na proljeće uputili Milatović i Vukotić.

- Iako se dugo znam sa Milatovićem, prvi put radim sa njim. On je insistirao da znak ima neki „ozbiljan identitet“. I mislim da su se ti bageri koji komuniciraju ispostavili kao dobar simbol obnavljenog FIAT-a – pojasnila je ona.

Vukotić je na kraju dodala i nekoliko informacija koji se tiču narednih dana FIAT-a. Naime, karte za koncert grupe „Let 3“, po cijeni od pet eura, mogu se kupiti svakog dana u Kuslevovoj kući, od 10 do 24 časa. Ista je i cijena karata za svaku od predstava takmičarskog dijela FIAT-a. Prodaja za predstave koje će biti izvedene u CNP-u - „Rekvijem za organe – pokora“ i „Očevi su gradili“ – je na biletarnici nacionalnog teatra, a za ostale predstave – „Grad demona“, „Stolice“, „Priča sa istočne strane“ i „Dnevnik jednog ludaka“ - na biletarnici KIC-a.

1209kulik1Kulik, zvijezda večeri: Projekcijom snimka performansa „Do Nothing“ čiji je autor Petar Ćuković, i gostovanjem jednog od najpoznatijih konceptualnih umjetnika, kontroverznog ruskog stvaraoca Olega Kulika, program Montenegro Art Guerilla je praktično zaokružen.

Da je projekat iz 2006. godine ne manje aktuelan i danas, Ćuković pojašnjava upravo kroz raščćanjivanje naslovnog pojma.

- “Do Nothing” je napravljen sa namjerom da ima simboličku vrijednost, bez ikakvih umjetničkih pretenzija. Ali, pogledajte šta se događa u Podgorici: sve se ruši pred nama. Sve što je sagrađeno poslije rata, kulturna je činjenica prvog reda jer je Podgorica bila srušena do temelja. Budva - to što se tamo napravilo je primitivizam prvog reda! Ovaj film poručuje da promislimo prije nego što nešto napravimo – kazao je on.

No, Ćukovićeva tema pala je u drugi plan već samim pojavljivanjem Moskovljanina Olega Kulika. Prikazujući inserte iz njegovih najpoznatijih performansa, koji su šokirali i Rusiju i svijet proteklih decniju i po, Kulik je govorio o svom viđenju „tajni života“: da je čovjek najodgovorniji sa 30 godina, jer je „prije toga polučovjek, a poslije – nečovjek“, i da je životni vijek sazdan od konflikata. Možda u tome i leži razlog njegovog stvaranja, a to je bunt prema totalitarizmu i autoritetu. Njegov umjetnički put očigledno determinišu i meditativna putovanja po Dalekom Istoku, tokom kojih je „koje je tražio suštinu, Boga, odgovore“.

- Sve što sam na kraju saznao, želja je da postanem nešto više od čovjeka. Vratio sam se prije tri i po godine - baš onoliko koliko ima moja kćerka – i sada tražim Boga i crpim inspiraciju u svakodnevnim stvarima.

Ne trebaju nam nikakvi autoriteti. Oni su nasilje i bolest. Neprestani konflikt je razlog za sumorno stanje današnjeg svijeta i, uopšte, ljudske sudbe. I ja sam u stalnom sukobu sa svim i svakim. Što god da kažem i uradim, ja sam neprijatelj. A kad ništa ne kažem - još sam veći neprijatelj! Zaljubio sam se u konflikt – riječi su Kulika kojima praktično definiše svoj odnos prema umjetnosti i način na koji stvara.

1209kulikOd sumraka do svitanja: Pred sjutrašnje prvo takmičarsko veče festivalskog programa Politički teatar, Kuslevova kuća će večeras od 21 čas do sjutra ujuto u 6.15 biti mjesto umjetničke akcije „Čekajući FIAT – od sumraka do svitanja“. Prema najavama, desetak crnogorskih stvaralaca – književnika, likovnih umjetnika, glumaca – sjedjeće na klupama i „organizovati svoj prostor“ u duhu sopstvene poetike i koristeći vlastite radove. Tako će Montenegro Art Guerilla, koji je simbolično „ispunila“ prostor između prethodnog i ovog FIAT-a, imati svoj veliki završetak.

- Oslanjajući se na nasljeđe Kamija i Beketa, ova akcija predstavlja simbolički čin popunjavanja praznina koje nastaju u godinama u kojima nije bilo FIAT-a, a čekanje i neizvjesnost Festivala, koja se ponavljaju iz godine u godinu, postaju konstanta koja određuje dio njegovog identiteta. U takvim okolnostima, čekanje postaje događaj, hepening, performans sam po sebi. Umjetnici čekaju da se dogodi – umjetnost – suština je večerašnjeg događaja, prema riječima organizatora.

K.J.

Foto: Duško Miljanić

Portal Analitika