Zanimljivosti

NASA lansirala sondu da ispita misterioznu svijetlost oko Mjeseca

nasa1ok0809
A
merička svemirska agencija NASA lansirala je sondu za ispitivanje atmosfere Mjeseca i mjesečeve prašine.

NASA lansirala sondu da ispita misterioznu svijetlost oko Mjeseca
Portal AnalitikaIzvor

Sonda je lansirana iz mjesta Valops, u državi Virdžiniji, na jugoistočnoj obali SAD, oko šest sati ujutro u subotu po centralnoevropskom vremenu. Sonda treba da stigne u mjesečevu orbitu za mjesec dana.

NASA je promjenila svoje uobičajeno mjesto lansiranja Kejp Kanaveral na Floridi i lansirala sondu sa istočne obale u Virdžiniji.

Letjelica koja se zove LADEE (engleska skraćeniza za Istraživač lunarne atmosfere i prašine) ide zaobilaznim putem do Mjeseca, prethodno će tri puta okružiti Zemlju prije nego što stigne dovoljno blizu da uđe u mjesečevu orbitu.

Sonda je veličine manjeg automobila i teška 383 kilograma treba da stigne do Mjeseca 6. oktobra.

nasa2ok0809

Naučnici žele da izuče sastav mjesečeve atmosfere i kako bi mogla da se promjeni s vremenom. Još jedna nepoznanica jeste da li prašina zapravo lebdi iznad površine Mjeseca.

Zrnca prašina mogla bi da objasne misteriju svjetlosti koju su astronauti Apola između 1969. i 1972. primjetili na horizontu neposredno pred izlazak Sunca, navela je NASA.

- Ispitivali smo Mjesec detaljno od kada su posljednji astronauti Apola napuštili njegovo tle prije 40 godina i kada smo mislili da tamo nema atmosfere - rekao je novinarima pred lansiranje Džon Gransfeld, pomoćnik direktora NASA-e zadužen za naučne programe.

On je dodao da se pomoću sondi otkrilo da je taj prirodni Zemljin satelit bio naučno mnogo interesantnij nego što se mislilo i da ima neku vrstu atmosfere. Rekao je da ova misija može da doprinese boljem razumijevanju raznolikosti Sunčevog sistema i njegove evolucije.

Ova svermirska misija, koja košta 280 miliona dolara, trajaće šest mjeseci, na kraju čega je planirano da se sonda sruši na mjesečevu površinu.

 

(Blic.rs)

Portal Analitika