Zanimljivosti

Sve što nijeste znali o Coca Coli

3107cocacola
P
rošlo je 119 godina od kad je prodana prva boca Koca-Kole. Ova mutinacionalna kompanija danas osim ovog pića prodaje više od 500 drugih proizvoda, a sama coca-cola je najprepoznatljiviji i najuspješniji brend u više od 200 zemalja.

Sve što nijeste znali o Coca Coli
Portal AnalitikaIzvor

Uprkos brojnim kampanjama koje pokušavaju obeshrabriti potrošnju gaziranih pića, potrošačima je i dalje Koca Kola izbor broj 1, malo ispred vječnog rivala Pepsi-Kole.

Objašnjenje leži u tome da je kompanija godinama pravila snažnu sliku o brendu, uz pomoć inteligentnih marketinških kampanja, ali i zbog jedinstvene formule za pripremu pića, koja se drži u velikoj tajnosti. Iako studija pokazuje da je gotovo cijela planeta čula za Koca-Kolu, ovdje je osam manje poznatih činjenica o poznatom brendu:

1. Prihod od 48 milijardi koje je kompanija stekla u 2012, osigurao joj je mjesto na listi najjačih brendova u svijetu.

2. Studija Business Insidera pokazala je da 94odsto svjetske populacije može prepoznati logo kompanije. Štaviše, riječ "cola" je druga najprepoznatljivija riječ na engleskom jeziku, uz "ok".

3. Piće je stvorio Džon Pemberton Stit, i to greškom, pokušavajući pronaći lijek protiv svoje zavisnosti o morfiju, stečene u građanskom ratu.

4. Svake sekunde ljudi širom Planeta konzumiraju oko 10.450 boca Koca Kole.

5. Prosječan Amerikanac troši oko 5 kilograma šećera godišnje samo iz samo Coca Cola proizvoda.

6. Svaki proizvod mora proći 450 različitih testova prije puštanja na tržište.

Izvor: dnevnik hr

Portal Analitika