Svijet

Mening kriv za odavanje povjerljivih podataka, ali ne i za pomaganje neprijatelju

3007Bredli-Mening
S
udija američkog vojnog suda presudila je danas da je vojnik Bredli Mening, koji se tereti za odavanje povjerljivih podataka Vikiliksu, kriv po većini od 21 tačke optužnice, ali ne i za naozbiljniju - pomaganje neprijatelju.

Mening kriv za odavanje povjerljivih podataka, ali ne i za pomaganje neprijatelju
Portal AnalitikaIzvor


Sudija

Deniz Lind s

aopštila je da Mening, optužen za najveće odavanje povjerljivih informacija u američkoj istoriji, jer je poslao najmanje 700.000 dokumenata Vikiliksu, nije kriv za najtežu optužbu - pomaganje neprijatelju, prenijele su agencije.



Da je proglašen krivim i za ovu optužbu, Meningu bi prijetila doživotna robija, plus 154 godine zatvora.



Bivši analitičar obavještajne službe Mening (25) rekao je da nije vjerovao da će informacije koje je objelodanio ugroziti vojnike u Avganistanu i Iraku ili nacionalnu bezbjednost.



U završnoj riječi na suđenju Meningu, vojni tužilac major Ešden Fejn rekao je da on predstavlja "neodgovornog, sebičnog izdajnika", koji je znao da će neprijatelji Amerike doći do dokumenata koje je predao Vikiliksu.



On je naveo da je Mening prošao obuku i da je zbog toga znao da dokumenta koja predaje mogu da dospiju i u ruke terorista.



Mediji ocjenjuju da bi ishod presude Meningu mogao da utiče i na krivični proces protiv Edvarda Snoudena, ako on ikada bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama.

 

foto: telegraf.rs

Portal Analitika