Kultura

Grad teatar: Dimitrije Popović i „Errors Allowed“

2707-grad-teatar
U
okviru programa "Grad teatar" u nedelju, 28. jula, sa početkom u 21 čas, na Trgu pjesnika biće predstavljena knjiga „Luča Njegoševe noći“ Dimitrija Popovića sa kojim će razgovor voditi Božena Jelušić. U ponedeljak, 29. jula, sa početkom u 21 čas u crkvi Santa Marija, biće otvorena izložba „Errors Allowed“ rađena u saradnji sa galerijom „Strategie Art“ iz Beograda na kojoj će svoja djela će predstaviti Maja Skovran, Tamara Miodragović i Uroš Stomard.

Grad teatar: Dimitrije Popović i „Errors Allowed“
Portal AnalitikaIzvor

Slikar, grafičar, skulptor, umjetnički kritičar i filozof, Dimitrije Popović je rođen 4. marta 1951. na Cetinju. Završio je studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976, u klasi profesora Šime Perića. Jedan je od petnaest umjetnika, likovnih kritičara i filozofa, koji su bili pozvani da odgovore na "Pismo Pape Ivana Pavla II umjetnicima", odgovori su objavljeni u knjizi "Umjetnici odgovaraju Papi Ivanu Pavlu II".Do sada je priredio 58 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu te sudjelovao na dvije stotine grupnih. Dobitnik je više od dvadeset domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja. Djela mu se nalaze u tridesetak domaćih i svjetskih muzeja i galerija. Objavio je jedanaest grafičkih mapa, do sada je izašlo šest monografija, a o djelu Dimitrija Popovića snimljeno je sedam filmova.

- Ni najmanje slučajno u možda najboljoj svojoj umjetničkoj zrelosti Dimitrije sa bavi Njegošem: pred nama je netom dovršeni dio svojevrsnog triptiha kojim autor istražujući poetiku velikog romantičara propituje i vlastitu estetiku. Nakon što je završio zavidan ciklus od devedeset slika inspirisanih crnogorskim vladikom i pjesnikom i potom ga oblikovao u monografiju s dragocjenim predgovorom koji ne otkriva samo umjetničke već i obiteljske dodire s velikim prethodnikom, Dimitrije se okreće književnom, narativnom kazivanju  pripovjetkom Luča Njegoševe noći koja izvire iz jedinstvenog sistema artističkog kodiranja, između ostalog kaže Lidija Vukčević u pogovoru knjige „Luča Njegoševe noći“.

Na programu „Grad teatar“ je i izložba „Errors Allowed“, na kojoj će svoja djela predstaviti Maja Skovran, Tamara Miodragović i Uroš Stomard.

Maja Skovran je diplomirala slikarstvo u klasi profesora Stojana Ćelića u Beogradu, magistrirala u klasi profesorice Milice Stefanović.  Specijalističke studije završila u Italiji i Njemačkoj. Na Internacionalnoj Laboratoriji Komunikacija završila specijalizaciju iz oblasti jezika i italijanske literature, arheologije, likovne umjetnosti, filma, istorije i savremene sociologije, kao i na projektima teatra i video kinematografije. Kao urednik i kritičar u Radio-televiziji Srbije autor je velikih projekata i serijala o najznačajnijim domaćim i svjetskim umjetničkim projektima, umjetnicima, teoretičarima. Dobitnik brojnih priznanja i nagrada, među kojima su i nagrada "Moša Pijade" i "Mića Popović". Za njen rad država Italija proglasila ju je Vitezom Kulture.

Tamara Miodragović i Uroš Stomard će se predstaviti projektom „Novi prostor umetnosti“ koji je nastao kao promišljanje umjetnika NVO K42p, a sve u želji da se prevaziđu kulturološke barijere koje su umjetnicima Balkana ne svojom voljom nametnute u prethodnih 20 godina.

- Mišljenja smo da u vreme globalne komunikacije, socijalnih mreža, filozofsko tumačenje stvarnosti kroz savremenu umetnost ne smeju biti omeđene granicama, nametnutim nazorima iliti predrasudama. Stoga smo se okupili oko ideje koja ne priznaje konvencionalni način razmišljanja, što je i sama bit savremene umetnosti, da ne bi bilo zabune, naš moto je otvoriti toliko potrebni prostor umetničkog izražaja sasvim jednostavnom upotrebnom predmetu u ovom slučaju majici. Majica kao predmet koji svojom jednostavnošću može predstavljati poruku, samim nošenjem postaje pokretni bilbord naše poruke. Pozivamo vas da u duhu progresa prisustvujete i učestvujete u debati kojoj je cilj unapređenje sveokupne spoznaje vremena u kome živimo, kažu umjetnici.

Izložba će biti otvorena do 9. avgusta 2013. u Santa Mariji.

 

 

Portal Analitika