Kultura

Barski ljetopis: Otvorena druga izložba "Umjetničko čitanje Njegoša"

2007njegos
S
inoć je, u galeriji “Velimir A. Leković”, otvorena druga izložba likovnog programa XXVI Barskog ljetopisa, pod nazivom “Umjetničko čitanje Njegoša”, upriličena kao jedno od dešavanja od u čast obilježavanja 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša.

Barski ljetopis: Otvorena druga izložba "Umjetničko čitanje Njegoša"
Portal AnalitikaIzvor

Na izložbi, čiji ja autor dojučerašnji upravnik Galerije, istoričarka umjetnosti Anastazija Miranović, prezentovani su radovi mladih crnogorskih akademskih umjetnika: Slađane Bojić Bogdanović, Žarka Glavatovića, Milene Živković, Mitra Živkovića, Jelene Iličković, Milijane Istijanović, Jelene Jovančov, Milice Kažić, Mirjane Marsenić, Marka Petrovića Njegoša, Nikole Radonjića, Marka Rakonjca, Jelene Sekulić, Danijele Stanković Drobnjak, Milije Stojanovića, Ivane Tiodorović, Dušana Tomića, Jakše Ćalasana, Dalibora Dada Ćetkovića, Gorana Ćetkovića i Relje Dedeića.

„Lucidnost i domišljatost autora očigledno u poruci i egzekucijji ukazuju na iskričavu i prefinjenu luču umjetnosti koja je prije 200 godina s Njegoševim rođenjem zasjala, a njegovim djelom vječno plamti univezum. U toj svjetlosnoj auri rađaju se potomci velikana, tvore nove vatre umjetnosti, strasti i topline. Nazivi ovih radova, tekstualni djelovi uhnutar samog rada ili pored njega provociraju semantičko leksičku strukturu i apostrofiraju filozofsko duhovnu vertikalu djela. Ovi su radovi materijalizovali misli autora u rasponu čitanja ’Polećesmo u svemir Crnogorci, a Njegoš već tamo bješe’, do introvertne spoznaje njegove konstatacije ’Mi smo luča, tamom obuzeta’“, rekla je Miranović na otvaranju.

Večeras će se, ispred Dvorca kralja Nikole, s početkom u 21:00, održati prvo autorsko veče u književnom segmentu „Barskog ljetopisa“, koji se i ove godine održava pod sloganom „Pasaži iz Bara“. Posvećeno je crnogorskom pjesniku, istaknutom kulturnom posleniku Branku Banjeviću.

Moderator književne večeri je Novica Samardžić, publicista-kulturolog i generalni sekretar Matice crnogorske, a kao spona između učesnika i prisutnih biće uvodna priča Mile Čordašević, urednice ovog dijela Festivala.

Branko Banjević, doskorašnji predsjednik Matice crnogorske, jedan od osnivača Crnogorskog PEN centra i Crnogorskog društva nezavisnih književnika, te predsjednik Savjeta za standardizaciju crnogorskog jezika, nesporno pripada plejadi najvećih boraca za crnogorsku suverenost i dostojanstvo njene kulture. Rođen je u Pješivcima (opština Nikšić), a nakon završenog beogradskog Filozofskog fakulteta radio je kao novinar i profesor u Nikšiću i Beogradu. Od 1964. godine živi u Podgorici, gdje je obavljao čelne funkcije izdavačke djelatnosti u „Grafičkom zavodu“ i „Pobjedi“.

Na književnoj sceni prisutan je od omladinskih dana, pa je prvu pjesmu objavio kao gimnazijalac u „Omladinskom pokretu“ na Cetinju. Autor je više poetskih zbirki. Za njega književni kritičari kažu da je pjesnik po biću, a pored poezije piše i književno-istorijske eseje, koji se odlikuju misaonošću, visokom estetikom i utemeljenom kritikom.

Priredio je brojna izdanja crnogorskih pisaca, kao i antologijske izbore pojedinih perioda književnosti, crnogorskih tužbalica i međuratne poezije, a među njima se posebno izdvaja „Antologija moderne crnogorske poezije“ u pet tomova. Ima status istaknutog kulturnog stvaraoca Crne Gore.

Večeras na Barskom ljetopisu, u 22:00, ispred Dvorca kralja Nikole, počinje ciklus prikazivanja filmova studenata Fakulteta dramskih umjetnosti, Odsjek Filmska režija, sa Cetinja.

Serijal započinju filmovi “Krug” u režiji Gojka Berkuljana, za koji su on i Ružica Vasić pisali scenario, i “Ekvilibrium Vite” za koji scenario i režiju potpisuje Vuk Marković.

Ž.M.

Portal Analitika