Kultura

KOTOR APSS: O gradnji na crnogorskom primorju s eminentnim imenima svjetske arhitekture

0207koapss1
K
otor APSS je ideja koja je postojala godinama prije nego što smo 2012. krenuli u realizaciju i prije nego što smo znali da će biti dio Kotor Arta. Naša prošla godina je bila izuzetno uspješna i sada nam je cilj da Kotor APSS ne bude samo ljetnja, već cjelogodišnja priča, kazala je Dijana Vučinić, osnivač i direktor programa Ljetnje škole arhitekture (Architectural Prison Summer School ) koja se drugu godinu zaredom odvija u starom kotorskom Zatvoru.

KOTOR APSS: O gradnji na crnogorskom primorju s eminentnim imenima svjetske arhitekture
Portal AnalitikaIzvor

Ističući da će ove godine program trajati 11 dana i početi nešto ranije – 4. jula, Vučinić se osvrnula na goste i mentore radionice, koji su ujedno „najznačajnija imena moderne arhitekture“, a govoriće na temu planiranje gradnje na crnogorskoj obali.

Osim dijela programa koji se odvija u okviru Kotor Arta, festivala prepozantog kao manifestacija od posebnog značaja za državu, ona je već najavila i nastavak aktivnosti tokom cijele godine.

- Želimo da uvežemo više događaja, koji će biti dio jedinstvenog programa. Veliki značaj za nas ima saradnja sa kućom arhitekture ORIS iz Zagreba, koji su nam prošle godine partneri, a i ove su sa nama, kao podrška za našu promociju u regiji. Ono što je naša ambicija jeste da Kotor APSS bude centralni arhitektonski događaj u Crnoj Gori, koji će biti crnogorski brend i inicirati teme važne za našu zemlju – dodaje Vučinić.

Kada je riječ o samoj temi ovogodišnjeg okupljanja, ona ističe negativne tendencije savremene gradnje u čijem je središtu „inauguracija apartmana kao osnovne turističke smještajne jedinice“, koja je je u velikoj mjeri uticala na razvoj primorskog grada.

- Svi ovogodišnji predavači-mentori su, inače, u Kotoru prvenstveno zahvaljujući izazovnoj temi. Sa arhitektom iz Ljubljane Boštjanom Vugom, koji je predavač na Tehničkom univerzitetu u Berlinu, imala sam i ranije konstruktivne diskusije na tu temu. Stoga je Vuga savjetnik na programu, a i jedan od mentora. Od internacionalnih imena, tu su predstavnici HHF prakse iz Bazela, Andreas Rubi iz Berlina, koji je jedan od najznačajnijih kritičara u oblasti arhitekture, zatim 3LHD iz Hrvatske, koji su najpoznatiji regionalni kritičari arhitekture, te Hjubert Klampner iz Urban-Think Thanka - jedna od najznačajnijih kuća u svijetu, i dobitnik Zlatnog lava na posljednjem Bijenalu arhitekture u Veneciji. Zato s razlogom ističem da nam je privilegija što su ovdje - dodaje Vučinić.

U centru dešavanja Kotor APSS-a su, naravno, predavanja namijenjena studentima. Prema riječima programskog koordinatora Marije Ičević, ove godine će u njenom radu učestvovati studenti iz Švajcarske, Hrvatske, Srbije i Albanije. Tu su, naravno, i nekoliko studenata Arhitektonskog fakulteta u Podgorici, koje stipendira Udruženje arhitekata, Inženjerska komora i studio DVARP.

Svoja iskustva kratko je iznijela i studentkinja Ana Dobrašinović, koja drugu godinu zaredom pohađa Ljetnju školu.

To je mjesto gdje možete da razmijenite konstruktivne ideje i saznate više od izuzetnih mentora i predavača. Naši pogledi bivaju drugačiji, možda zbog toga što se i sami osjećamo djelimično zarobljenicima vlastitih ideja, dok radimo u prostoru nekadašnjeg Zatvora – kaže ona.

Vučinić na kraju podsjeća da će 4. jula program početi otvaranjem izložbe Think Space-a „Competitive Hypothesis“, koja stiže iz Njujorka i Kotor će biti njena prva stanica na evropskoj turneji. Open Prison Night, kada će biti predstavljeni svi studentski radovi na Pjaci od zatvora, biće priređen 12. jula, a dan kasnije će svi zaniteresovani moći da pogledaju iste radove u prostoru u kome su nastajali – kotorskom Zatvoru. Posljednjeg dana Kotor APSS-a, 14. jula, biće priređen centralni događaj: konferencija u Kinu „Boka“, na kojoj će učestvovati predavači, mentori i studenti sa radionice, kao i ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović.

Glavni pokrovitelj Kotor APSS-a je Ministarstvo kulture, koje je ove godine obezbijedilo nešto manje od polovine budžeta od skoro 60.000 ovog programskog segmenta Kotor Arta. Vučinić je istakla da je riječ o iznosu koji im je bio „više nego dovoljan“ za cijeli događaj, i da će sa aktivnostima nastaviti odmah po završetku kotorskog dijela programa. Podršku su pružili Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Ministarstvo nauke, kao i niz komercijalnih sponzora.

Foto: Kotor Art / Dalibor Ševaljević

Portal Analitika