Region

BEOGRAD: Bez predstavnika Srba iz Crne Gore na sjednici Savjeta za odnose sa Srbima u regionu

Savetpr
S
rbija mora posvetiti veću pažnju očuvanju nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta srpskog naroda u zemljama regiona, obrazovanju mladih i zaštiti prava srpskog naroda tamo gdje se procijeni da su uskraćena, ocijenjeno je na sjednici Savjeta za odnose sa Srbima u regionu, kojoj je predsjedavao predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

BEOGRAD: Bez predstavnika Srba iz Crne Gore na sjednici Savjeta za odnose sa Srbima u regionu
Portal AnalitikaIzvor

Sjednici Savjeta nije prisustvovao niko od predstavnika Srba iz Crne Gore jer kako je kazano Portalu Analitika iz pres službe predsednika Srbije na dnevnom redu je bio položaj Srba u Hrvatskoj.

- Sjednice Savjeta se održavaju svaka tri mjeseca tako nije isključeno da će na nekoj od narednih sjednica biti pozvani i predstavnici Srba iz Crne Gore, saopštili su iz pres službe predsjednika Srbije.

Savjet za odnose sa Srbima u regionu je tijelo koje je uspostavljeno još za vrijeme bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića i koje se mahom bavilo pitanjem i položajem Srba u Crnoj Gori.

Sjednicama tog tijela su redovno prisustvovali predstavnici Nove, SNP-a, Narodne stranke, DSS-a, SNS-a, Matice Srpske iz Crne Gore kao i mitropolit crnogorsko - primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije.

Nakon što je na predsjedničkim izborima u Srbiji pobijedio Nikolić, prva sjednica tog tijela je održana 28. marta.

Nikolić je na toj sjednici konstatovao da je "prethodni saziv Savjeta radio koliko je želio a ne koliko je mogao i koliko je trebalo".

- Na nama je da radimo više, da radimo bolje nego što smo do sada. Srbi moraju da se osjećaju Srbima, da osjete da se država brine o njima, gde god da se nalaze, naglasio je Nikolić, saopštila je tada pres služba predsjednika.

U saopštenju iz Nikolićevog kabineta se navodi da su današnjoj sjednici razmatrana brojna pitanja vezana za položaj srpskog naroda u zemljama regiona, kao i načini kako bi se status srpskog naroda mogao poboljšati.

Razmatrane su i informacije o aktivnostima Savjeta, o izmjenama i dopunama Zakona o dijaspori i Srbima u regionu, kao i izvještaj o položaju Srba u Hrvatskoj, koji je podnijela Kancelarija za dijasporu i Srbe u regionu.

Posebna pažnja posvećena je položaju srpske manjine u Hrvatskoj, kao i brojnim problemima sa kojima se suočavaju.

Savjet smatra da je potrebno da se rasčiste sva sporna pitanja sa Hrvatskom, kako bi se doprinijo uspostavljanju trajne stabilnosti, što je u interesu i srpskog i hrvatskog naroda, zaključuje se u saopštenju.

Pored Nikolića, članovi Savjeta su premijer Srbije Ivica Dačić, predsjednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović.

Članovi su i ministar kulture i informisanja Branislav Petković, ministar finansija Mlađan Dinkić, predsjednik Autonomne pokrajine Vojvodina Bojan Pajtić i direktor Kancelarije za vjere Mileta Radojević.

Takođe, članovi Savjeta su i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, direktor Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Slavka Drašković, savjetnici predsjednika Marko Đurić, Stanislava Pak Stanković, Radoslav Pavlović, Predrag Mikić, kao i generalni sekretar predsjednika Nedeljko Tenjović.

 

 

Portal Analitika