Politika

Završena prva faza pregovora o pristupanju EU

skrining31ok
Crna Gora je zatvaranjem bilateralnog skrininga za pregovaračko poglavlje 31. koje se odnosi na vanjsku, bezbjednosnu i odbrambenu politiku, završila prvu fazu pregovora o pristupanju Evropskoj Uniji (EU).

Završena prva faza pregovora o pristupanju EU
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, u Briselu je danas održan bilateralni analitički pregled pravne tekovine za 31. pregovaračko poglavlje , a prva faza pregovora se, kako je pojašnjeno, odnosi na analitički pregled svih 33 pregovaračka poglavlja.

- Na sastanku je učestvovalo 18 članova radne grupe koji su predstavnicima Evropske komisije (EK), kroz 12 prezentacija, predstavili stepen usaglašenosti domaćeg zakonodavstva s evropskim propisima u oblasti bezbjednosnog i odbrambenog sektora, vanjske politike, regionalne saradnje sa zemljama regiona i šire-, navodi se u saopštenju.

Navodi se da su članovi grupe predstavnike EK upoznali sa saradnjom s međunarodnim organizacijam, s Ujedinjenim nacijama, Savjetom Evrope i OEBS-om.

- Predstavnici Evropske službe za vanjske poslove informisani su o aktivnostima i učešću Crne Gore u mirovnim misijama EU u svijetu, o sistemu kontrole naoružanja, nivou zaštite tajnih podataka, dodaje se u saopštenju resornog ministarstva.

Članovi radne grupe su, kako se navodi, informisali evropske predstavnike i o usklađenosti Crne Gore na polju evropske bezbjednosne i odbrambene politike, o saradnji s NATO-om i aktivnostima u borbi protiv terorizma i sprječavanju sukoba.

- Predstavnici EK su konstatovali da je crnogorsko zakonodavstvo u značajnoj mjeri usklađeno s pravnom tekovinom EU i izrazili zadovoljstvo kvalitetom pripremljenih prezentacija”, navodi se i saopštenju.

Na sastanku je zaključeno da će usklađivanje s propisima EU u predmetnim oblastima, vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika, sistem kontrole naoružanja, zaštita tajnih podataka, borba protiv terorizma i sprječavanje sukoba, stvoriti okvire za potpuno uključivanje Crne Gore u oblast vanjske i bezbjednosne politike.

“Stvoriće se i okviri za uključivanje Crne Gore u oblast odbrambenog sistema EU, u cilju promocije zajedničkih vrijednosti Unije, jačanja međunarodne bezbjednosti i očuvanja mira”, precizira se u saopštenju.

 

 

Portal Analitika