Literatura

Veliki uspjeh CG književnosti: Popovićev „Karnera“ drugoplasiran za Nagradu Jutarnjeg lista

2706popovic
R
oman Milorada Popovića „Karnera“ našao se na drugom mjestu u finalnom glasanju za Nagradu Jutarnjeg lista najbolje prozno i publicističko djelo objavljeno u 2012. godini, saopšteno je Portalu Analitika iz OKF-a.

Veliki uspjeh CG književnosti: Popovićev „Karnera“ drugoplasiran za Nagradu Jutarnjeg lista
Portal AnalitikaIzvor

Čast je, tim prije, još veća, pošto je ovo prvo djelo izvan hrvatskog književnog jezika predloženo za priznanje zagrebačkog dnevnog lista tokom 13 godina njegovog dodjeljivanja.

„Božanska dječica“, roman hrvatske autorke Tatjane Gromače osvojio je tu prestižnu nagradu za premijerno objavljeni naslov kod hrvatskog izdavača, dok je za djelo iz područja publicistike nagrada pripala Slobodanu Šijanu za „Kino Tom – Antonio G. Lauer ili Tomislav Gotovac između Zagreba i Beograda“.

Predsjednica žirija za prozno djelo, Jagna Pogačnik, napomenula je da su na samom kraju dvoje finalista bili izjednačeni – „Božanska dječica“ i „Karnera“, ali je „za dlaku pobijedila proza istarske spisateljice“.

- Pišući o Crnoj Gori, Popović piše i o Hrvatskoj (kao i Albaniji, Makedoniji) i njenoj ratnoj i tranzicijskoj zbilji, što ga čini dodatno zanimljivim hrvatskoj čitateljskoj publici. Karakteristike romana su slojevitost vremenskih tokova, paralelne sudbine, kombinacija realističkog i postmodernističkog pripovijedanja, citatnost, ubacivanje likova iz stvarnog života pod pravim imenima, ali i intrigantna i uzbudljiva priča koja drži čitateljevu pažnju od početka do kraja... Mala, osobna priča od koje Popović polazi, prerasta u roman o užasima povijesti, ideološkim lomovima i prijelazima iz jednog u drugi ideološki obrazac te polazi od lokalne priče, ali na svim razinama funkcionira i izvan nje – saopštio je žiri o romanu Milorada Popovića, koji je prisustvovao dodjeli nagrada.

2706karneraKada je riječ o laureatu, u obrazloženju žirija stoji da su „Božanska dječica“ roman „u kojem se bolest pojedinca promatra i tretira kao općedruštvena bolest, u kojoj je majka samo egzemplar općih mjesta sveopće bolesti mjesta i vremena“.

Plaketu je u ime Tatjane Gromače primio Seid Serdarević, glavni urednik Frakture, rekavši da je autorica izuzetno počastvovana, i dodao da je riječ o „zgusnutom i nabijenom romanu, drukčijem od ostalih proznih djela koja se pojavljuju u hrvatskoj produkciji“, a autoricu je definisao kao izuzetnu pojavu u hrvatskoj književnosti.

Slobodan Šijan, vidno uzbuđen, naglasio je da je knjigu pisao „iz osobne potrebe da se oduži značajnom čovjeku i velikom prijatelju“ te da „tokom pisanja nije razmišljao o mogućim nagradama tako da ga je odluka žirija iznenadila, ali i obradovala“.

Roman „Karnera“, koji su prošle godine izdali Otvoreni kulturni formu sa Cetinja i hrvatska Fraktura, za kratko vrijeme je osvojio brojne simpatije šire čitalačke publike, kao i stručne javnosti.

Laureati su juče proglašeni na ceremoniji koja je održana na Vrbiku u Zagrebu, a odluku o pobjednicima donio je petočlani žiri u kojem su bili Gordana Crnković, Dario Grgić, Ivan Lovrenović, Teofil Pančić i Jagna Pogačnik.

Podsjećamo, pored djela Popovića i Gromače, u finalu su bili roman Josipa Mlakića „Planet Friedman“ i zbirke priča „Nahrani me“ Romana Simića Bodrožića i „Pukovnik Beethoven“ Damira Karakaša.

Portal Analitika