Svijet

Bugarska: Demostranti opkolili parlament tražeći ostavku Vlade

protest-bugarskaok2606
N
a stotine demonstranata opkolilo je danas zgradu bugarskog parlamenta kao odgovor na poziv koji cirkuliše društvenom mrežom - "popijte šoljicu kafu ispred Narodne skupštine", tražeći ostavku vladinog kabineta, javila je bugarska novinska agencija BTA.

Bugarska: Demostranti opkolili parlament tražeći ostavku Vlade
Portal AnalitikaIzvor

U početku jutros su okupljeni bili samo ispred zadnjeg ulaza u zdanje, da bi postepeno opkolili cijelu zgradu parlamenta i izrazili nezadovoljstvo poslanicima koji su ulazili u zgradu.
Parlamentarna sjednica je trebalo da počne u 9:00 časova po lokalnom vremenu, ali je prvo odložena, a zatim i otkazana zbog manjka kvoruma, pošto je došlo 112 umjesto potrebnih 121 poslanik.

Poslanici parlament trebalo je da glasaju o strukturalnim i personalnim promjenama u vladinom kabinetu, uključujući imenovanje Daniela Bobeva za drugog potpredsjednika Vlade za privredni sektor, strane investicije, upravljanje internetom i unapređenje administrativnih usluga za firme i gradjane, navodi BTA.

Potpredsjednicu parlamenta Maua Manolovu napali su jajima i paradajzom dok je pokušala da im se obrati, a zatim sprečili poslanike da napušte zgradu iako je sjednica odložena do sjutra.

Između 7.000 i 10.000 ljudi protestuje svake večeri od 14. juna u Bugarskoj posle kontroverznog imenovanja medijskog mogula Deljana Pejevskog na čelo bugarske bezbjednosne agencije, dodaje AFP.

Portal Analitika