Kultura

MIĆUNOVIĆ: Izložba Henrija Mura za intenziviranje kulturne saradnje sa Britanijom

1706izlozba
H
enri Mur
je autor koji je duboko uronio u nataložene slojeve iskustva, otkrivajući da u prirodi sve ima svoje dubinme, a da se iz valstitih slojeva došlo do spoznaje da je čovjek pokretač promjena, i u sebi i van sebe, kazao je direktor Narodnog muzeja Crne Gore Pavle Pejović na otvaranju izložbe grafika i skulptura čuvenog britanskog umjetnika u galeriji „Miodrag - Dado Đurić“ na Cetinju.

MIĆUNOVIĆ: Izložba Henrija Mura za intenziviranje kulturne saradnje sa Britanijom
Portal AnalitikaIzvor

Pred brojnom publikom, kako stručnom tako i laičkom, ovu izuzetnu izložbu priređenu kroz saradnju Britanskog centra u Crnoj Gori sa Narodnim muzejom, otvorio je crnogorski ministar kulture Branislav Mićunović.

- Stasavali smo uz duhovne vrijednosti koje su dolazile sa britanskog poluostrva, od Šekspira do Henrija Mura, čije je stvaralaštvo obilježilo 20. vijek. Mi znamo i za Lusijena Frojda, Aniša Kapura, Demijana Hersta i niz drugih savremenih stvaralaca koji čine čast britanskoj umjetnosti, i rado bi se mi u Crnoj Gori sreli i sa njhovim stvaralaštvom – podsjetio je on.

S druge strane, posebno je istakao saradnju dvije institucije, karakterišući je kao „izvanredan primjer“ koji treba da bude impuls za inteziviranje njenog razvoja.

- Mi smo spremni da svoje kapacitet u oblasti pozorišne, filmske i likovne umjetnosti stavimo u misiju takvoj saradnji, ostavljajući - prije svih mladim stvaraocima koje školujemo na našem drevnom Cetinju - mogućnost da stasavaju uz vrhunske domete vaše duhovnosti – istakao je Mićunović.

1706izlozba1Direktor Narodnog muzeja Crne Gore Pavle Pejović je kazao da je „govoriti ili pisati o Henriju Muru poput rvanja sa planinom“.

- Gradeći svoj izraz sa sviješću da je to logičan put koji je utemeljen u spoznaji viđenog i slijeđenja unutrašnjeg naboja, Mur ostvaruje ideal da je skulptura priča bez riječi, kondezovani izraz i filozofski stav. On u materijalu koji tretira budi one zaspale sile - Njegoš bi rekao: „Udar nađe iskru u kamenu, bez njega bi u kam očajala“ - pretvarajući ih u „demone“ vrhunskog artizma koji postaju pohvala ljudskom umijeću i duhu, apoteoza stvaralačkog htjenja koje je rezultat mašte, ovaploćeno u čistu materijalnu sublimaciju. Baveći se elementarnim izazovima, svojim skulpturama afirmiše stav da umjetnik iznutra, iz nutrine vlastitog bića, traži prikupljanje sila u sebi, koje suprotstavlja otporima materijala sa kojima se sreće. Kroz proces savlađivanja tih otpora i poštovanja prema materijalu, ostvaruje iskonsku afirmaciju svoje nutrine - riječi su Pejovića o stvaralaštvu Henrija Mura.

Specijalan gost izložbe na Cetinju bio je Dejvid Mičinson, najbliži saradnik Henrija Mura, koji je podsjetio da je ovaj umjetnik iza sebe ostavio čak 20.000 različitih skulptura.

Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Kejt Najt Sends izrazila je zadovoljstvo što je „jedan od najvećih britanskih umjetnika večeras duhom na Cetinju kroz svoja djela“, dok je Toni O'Brajan, direktor Britanskog savjeta za Zapadni Balkan, kazao da je večerašnji događaj „sjajna izložba na sjajnom mjestu“.

- U Britanskom savjetu posjeduje nešto što zovemo „muzej bez zidova“, a vi ste prijatelji nama večeras dali nešto što je više od pukih zidova – istakao je O'Brajan i dodao da Britanski savjet svoju bogatu umjetničkiu zbirku „želi da dijeli sa svima, i tako stvara veze, kako sa umjetnicima, tako i sa ljubiteljima umjetnosti“.

1706izlozba31706izlozba21706izlozba41706izlozba5
Portal Analitika