Zanimljivosti

Top 18 najatraktivnijih i najuspješnijih direktorica tech kompanija!

2505-zene
O
bjavljen je popis najatraktivnijih direktora i osoba na rukovodećim pozicijama u tehnološkim kompanijam, prenosi Dnevnik.hr.

Top 18 najatraktivnijih i najuspješnijih direktorica tech kompanija!
Portal AnalitikaIzvor

One su inteligentne, uspješne i atraktivne osobe, od kojih neke vrijede milione, a neke milijarde dolara – komentarisali su na Business Insideru popis 'najatraktivnijih osoba na rukovodećim pozicijama' tehnološke industrije.

Među odabranim pripadnicama ženskog pola nalaze se neke široj javnosti manje poznate osobe poput mlade i perspektivne direktorice Meredit Peri koja ima samo 23 godine i čija je kompanija već privukla pažnju velikih investitora, ali i dobro nam poznate inženjerke poput šefice Yahooa Marise Majer i desne ruke Marka Zukenberga Šeril Sandberg.

Debi Landa – osnivačica i izvršna direktorica Dealmaker Medie i suosnivačica GrowLaba prije ulaska u svijet startup kompanija deset je godina radila u modnoj industriji, a sada organizuje konferencije na kojima pomaže startupima i povezuje preduzetnike s potencijalnim partnerima

Pariza Tabriz – nalazi se na čelu odjela koji je fokusiran na povećanje sigurnosti u brojnim Googleovim proizvodima, a na Business Insideru kažu da ona vodi tim 'unajmljenih hakera' te da podučava Googleove inženjere kako razvijati sigurnije proizvode i softvere.

Meredit Peri – ova je 23-godišnjakinja osnovala kompaniju uBeam i uređaj za bežično punjenje više uređaja u isto vrijeme. Peri i uBeam su zainteresovali brojne investitore, među njima i Marisu Majer koja je uložila u kompaniju

Brit Morin – mladu osnivačicu i izvršnu direktoricu kompanije Brit nazivaju Nartom Stjuart Silicijumske doline.

Đuli Mosler – nakon Groupona zaposlila se kao direktorica komunikacija u Wazeu, kompaniji na koju su danas bacili oko Facebook i Google koji su za Waze voljni platiti i više od milijardu dolara.

Šeril Sandberg – ona je prva ženska članica Facebookovog odbora i desna ruka Marka Zukenberga, a prije Facebooka radila je u konzultantskoj tvrtki McKinsey & Company te kao šef osoblja sekretara trezora SAD-a u vrijeme predsjednika Bila Klintona.

Anastasia Leng – suosnivačica kompanija Makeably zanat je izučila u Googleu u kojem je jedno vrijeme bila odgovorna za 'društvene inicijative u kompaniji'.

2505-Lefler

Libi Lefler – još jedna radnica Facebooka na ovom popisu – godinama je radila za Šeril Sandberg , a sada vodi odjeljenje usmjereno na partnerstvo Facebooka s neprofitnim organizacijama i javnim osobama.

Rebeka Vudkuk -  je suosnivačica i direktorica CakeHealtha, kompanije koja pomaže korisnicima u upravljanju troškovima zdravstvenog osiguranja

2505-Hamerling

Bruk Hamerling – ona je osnivačica PR kompanije Brew Media Relations čiji klijenti uključuju neke od velikana iz tehnološke industrije poput Lerija Elisona.

Aleksa von Tobel – napustila je Harvard jer se u potpunosti željela posvetiti kompaniji LearnVest koju je osnovala i u koju su investitori do sada uložili 25 miliona dolara.

Amanda Pejton – osnivačica i direktorica kompanije Grand St., stranice za online prodaju koja je trenutno korisnicima dostupna samo putem pozivnice i na kojoj se ponajviše prodaju gadgeti.

2505-Leto

Lorin Leto – suosnivačica kompanija Texts From Last Night i Findings i autorka poznate knjige 'Judging a Book By Its Lover: A Field Guide to the Hearts and Minds of Readers Everywhere'.

Marisa Majer – prva inženjerka u Googleu koja je prošle godine preuzela Yahoo kojeg pokušava izvući iz krize. Do sada je uvela brojne promjene u kompaniju te je preuzela brojne manje kompanije i jednu veliku – Tumblr kojeg je Yahoo platio 1,1 milijardi dolara.

Hermiona Vej – s bratom je osnovala kompaniju Ignite i sudjelovala na reality showu Start-Ups: Silicon Valley, a široj javnosti poznata je i po tome što se 'vjenčala' s – računarom.

2505-Kail

Keli Khalil – osnovala je mrežu blogova za vjenčanja Loverly putem koje se mogu kupovati i iznajmljivati sve stvari vezane uz vjenčanja.

Ruzvana Bašir – na Business Insideru nazivaju je 'rastućom zvijezdom startup industrije' te je njena kompanija Peek privukla investicije osoba poput Džeka Dorsija i Erka Šmita.

Portal Analitika