Region

Blic: Tatona su nemilosrdno tukli bez ikakvog povoda

2505bristaton
B
lic ekskluzivno objavljuje prvi u nizu tekstova pod nazivom "Kako su ubili Brisa Tatona". U današnjem tekstu naslovljenom "Ajmo braćo, danas gazimo Francuze" beogradski list donosi nepoznate detalje sa suđenja za ubistvo francuskog navijača.

Blic: Tatona su nemilosrdno tukli bez ikakvog povoda
Portal AnalitikaIzvor

 

U tekstu se navodi kako je odbrana ubica odugovlačenjem žalbenog postupka pokušava da slučaj prolongira do oktobra, kada na snagu stupa novi Zakon o kaznenom postupku, kako bi došlo do preispitivanje presude, informacija je koju je beogradski list dobio iz diplomatskih izvora.

Prema presudi do koje je došao Blic, napad na francuske navijače bio je unaprijed smišljen i detaljno organizovan, kao i brutalno ubistvo, a sve je dokazano na osnovu izjava svjedoka, materijalnih dokaza, vještaka, forenzičkih metoda i DNA analiza.

Detalji popodneva kobnog 17. septembra 2009. opisani su u tekstu onako kako su, kroz izjave svjedoka, prezentirani u sudu.

"Mladi Francuzi mirno su sjedili u vrtu kafića, bez navijačkih obilježja, nisu bili ni bučni, dolazili su svakodnevno par dana prije utakmice. U jednom trenutku začuo se topovski udar. Pokraj svjedoka sjede dvojica mladića, 'Brate, ajmo, počelo je', čuje svjedok kako govore. Deset do petnaest mladića opkoljavaju Francuze koji sjede. Svjedok čuje lomljavu stakla, vidi kako mladiću koji sjedi nabijaju baklju lice. Drugi svjedok, Francuz, pobjegao je huliganima, spašavaju ga prolaznici, sakrivaju u gepeku automobila, on govori: 'Bakljom mi pale kosu, pokušavam da ugasim vatru, peče, bježim, jure me njih četiri-pet..."

Taton nije uspio da pobjegne. Od snažnog udarca ispao je iz bašte lokala, pao nekoliko metara od stepenica, tamo je ostao da leži dok su ga huligani udarali bejzbol palicama, rukama, nogama i gađali inventarom kafića. Vukli su ga po platou Obilićevog venca, snažno gurnuli na šipke ograde platoa, zatim ga bacili preko ograde stepenica s visine od 4,28 metara, što posmatra nekoliko desetina ljudi.

"Na sudu utvrđene činjenice govore: huligani se ne obaziru što Taton dok leži na platou i vrišti od bolova, zapomaže, moli ih da ga ne tuku, što su očigledno čuli jer su to i naveli u svojim odbranama, a što samo govori o njegovom strahu, bolu i o tome koliko ga je surovo premlatilo više osoba. Oni su pritom neosjetljivi za njegove patnje, bolove, neosjetljivi su što ih moli da prestanu da ga tuku, što plače, jauče, urla i govori 'stop'. I nastavljaju, i pored toga, svi da ga tuku, a bez ikakvog povoda, radi samoisticanja. Sve je za posledicu imalo njegovu smrt", piše beogradski list.

Sud kao dokaz ima i SMS prepisku huligana koji su se dogovarali oko napada na Francuze.

Foto: blic.rs

Portal Analitika