Abiznis

EPCG: Balansiraćemo sistem u naredne tri sedmice, zbog KAP-a ugrožena mreža

dalekovodslajd
E
lektroprivreda Crne Gore odlučila je da naredne tri sedmice, počevši od danas balansira elektroenergetski sistem za dodatnih 84 MWh/h, s ciljem da obezbijediti CGES-u energiju da se neophodnu da se garantuje pouzdan rad prenosnog sistema u zemlji.

EPCG: Balansiraćemo sistem u naredne tri sedmice, zbog KAP-a ugrožena mreža
Portal AnalitikaIzvor

- Elektroprivreda Crne Gore je juče dobila pismo od Crnogorskog elektroprenosnog sistema u kojem se navodi da je elektronergetski sistem naše zemlje ugrožen debalansom koji je prouzrokovan nelegalnom potrošnjom (bez snabdjevača) Kombinata aluminijuma Podgorica. Zbog odstupanja u sistemu, kako navodi CGES u pismu, crnogorskoj prenosnoj mreži  biće onemogućeno da uzima energiju iz evropske interkonekcije što predstavlja ozbiljnan udar na sve crnogorske potrošače, saopšteno je Portalu Analitika iz Elektroprivrede Crne Gore.

Kao odgovorna kompanija, kako se dodaje u saopštenju, a u cilju prevazilaženja ove ozbiljne situacije  koja ugrožava cjelokupni sistem i može izazvati probleme svim našim potrošačima, EPCG je odlučila da balansira elektroenergetski sistem za dodatnih  84MWh/h  s ciljem da obezbijedi CGES-u energiju neophodnu da se garantuje pouzdan rad prenosnog sistema u zemlji.

Ova privremena odluka EPCG je ograničena na samo naredne  tri sedmice počevši od 23. maja 2013 godine. Naznačene rezerve energije i rezervni mehanizmi biće korišćeni da se nadoknadi manjak električne energije i biće isporučena u skladu sa odgovarajućim zakonima.

- Tokom ovog perioda sve uključene strane (EPCG, Vlada, CGES, Montenegro Bonus, RUP) će biti odgovorne da definišu i potpišu sve potrebne izvršne sporazume, neophodne za definisanje konačnog i dugoročnog rješenja  za snabdijevanje električnom energijom KAP-a, a koje štite funkcionalnost i stabilnost EPCG, i na taj način riješe problem neravnoteže elektroenergetskog sistema, zaključuje se u saopštenju. Podsjetimo, Elektroprivreda Srbije je nedavno upozorila CGES da zbog nelegalnog snabdijevanja KAP-a strujom, Crna Gora može biti isključena sa međunarodne mreže.

Portal Analitika