Zanimljivosti

Kilogram jagoda na dan za zdraviji život

majjagodeok
U maju naše pijace počinju da se pune jagodama, crvenim, slatko-kiselim, sočnim...Iako je preporuka pedijatara da se jagode, sok od jagoda i ništa što sadrži ovo voće u tragovima, ne daje djeci do navršene godine života, zbog mogućih alergijskih reakcija, ipak će mnogi reći da su im jagode najomiljenije voće.

Kilogram jagoda na dan za zdraviji život
Portal AnalitikaIzvor

Ukus, boja i ime, inspiracija su i mnogim umjetničkim delima, a u literaturi najviše se vezuju za romantiku i zaljubljenost. Ko može da odoli pozivu na svježe jagode i recimo kafu, u nekoj zelenoj, cvjetnoj bašti... Zanimljivo je da jagode pripadaju porodici ruža, latinski Rosaceae. Prvi zapisi o njima sežu u doba Rimskog carstva. U srednjem vijeku na dvoru Luja XIV prvi put je organizovan uzgoj, a u 18. vijeku počinje sistematsko sađenje jagoda nakon stvaranja hibrida Fragaria ananasa.

Postoji nekoliko sorti gotovo jednako kvalitetnih jagoda: mis, kleri, marmolada, elsanta, madeleine, maja i alba. Sve su vrlo prijatnog ukusa, favorit ovog prostora je kleri - sorta koja dozrijeva veoma rano, nekoliko dana prije marmolade i zato je pogodna za hladnija podneblja kontinentalne Evrope. Lišće joj je intenzivno zeleno i vrlo svijetlo, a produktivnost velika. Plod je izduženog konusnog oblika, jarkocrven i otporan na rukovanje i prevoz.

Ako se uzgaja u plastenicima i staklenicima, svaka sadnica okružena je plastikom kako se plodovi ne bi zaprljali u dodiru sa zemljom i kako bi bio spriječen razvoj korova. Smatra se da su to idealni uslovi za rast jer se neprekidno održava približno ista temperatura i vlaga tla.

Jagode nijesu samo hedonistički doživljaj, one su i bogat izvor folata - jednim obrokom jagoda osiguravamo 20 posto preporučenih dnevnih potreba, i vitamina C jednim obrokom osiguravamo 140 posto preporučenih dnevnih potreba, a sadrže i biljne fenole koji, zajedno sa antioksidansima, smanjuju rizik od karcinoma i srčanih oboljenja. Nadalje, dobar su izvor vlakana - jednim obrokom osiguravamo 20 posto preporučenih dnevnih potreba, koja blagotvorno djeluju na probavni sistem, snižavaju holesterol u krvi, smanjuju rizik od srčanih bolesti i štite od karcinoma debelog crijeva.

Prema piramidi pravilne ishrane popularnoj u svijetu, preporučeno je konzumiranje dva do četiri obroka voća na dan. Kao jedinica obroka uzima se 8 jagoda srednje veličine, što je približno 150 grama, što znači da treba jesti u vrijeme sezona jagoda najmanje dvadesetak ovih sočnih plodova dnevno.

Zagovornici zdrave ishrane preporučuju jagode, i to prije svega šumske, za proljećno čišćenje organizma kao i protiv kamenca (pijeska) u bubrezima i žučnoj kesi. Međutim, za ovaj efekat se tvrdi da je preporučljivo jesti kilogram jagoda na dan i to tokom najmanje mjesec dana. Naravno, jagode treba da budu kontrolisanog porekla, najbolje šumske, ali naravno, dobre su i one čiji se proizvođači pridržavaju zdravstvenih standarda o uzgoju.

Naravno, jagode se mogu jesti sa šećerom - rashlađene i slatke, a beskrajni je niz recepata za poslastice kojima se mogu dodavati. Postoji i recept za masku koja podmlađuje - propasirane jagode se pomiješaju sa malo mlijeka i drže sat vremena na licu.

(tekst i foto: b92.net)

 

 

Portal Analitika